Antena 3 CNN Externe Militari ucraineni, instruiți în SUA să manevreze drone militare

Militari ucraineni, instruiți în SUA să manevreze drone militare

Câţiva militari ucraineni au fost instruiţi în Statele Unite cu privire la modul de operare a dronelor "Switchblade", arme de unică folosinţă care zboară spre ţintele lor şi detonează la impact, a dezvăluit miercuri un înalt oficial american din domeniul apărării.

Militari ucraineni, instruiți în SUA să manevreze drone militare
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    06 Apr 2022   •   23:09

Aceştia au sosit în Statele Unite pentru programe obişnuite de educaţie militară înainte de invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie.

"Am profitat de această ocazie pentru a-i trage deoparte pentru câteva zile şi a le oferi o pregătire, în special cu privire la UAV-ul Switchblades", a declarat jurnaliştilor oficialul american de rang înalt din domeniul apărării, vorbind sub rezerva anonimatului, potrivit Mediafax.

"UAV" se referă la un vehicul aerian fără pilot, notează Reuters.

Statele Unite şi-au retras consilierii militari din Ucraina înainte de invazia Rusiei, încercând să evite o confruntare militară directă între forţele americane şi cele ruseşti, care ar putea escalada într-un război mai amplu.

Ca urmare a retragerii, Statele Unite şi NATO au limitat în mare măsură furnizarea de armament către Ucraina la sistemele pe care forţele ucrainene ştiau să le opereze înainte de invazia Rusiei. Dar Switchblades, care sunt relativ uşor de utilizat şi ar putea fi foarte eficiente în atacarea forţelor terestre ruseşti, nu au făcut parte din pachetele de pregătire înainte de invazia Rusiei. 

Dronele, care au o rază de acţiune de 40 km, pot fi folosite împotriva vehiculelor, inclusiv camioane, tancuri şi transportoare blindate de personal. Într-o mărturie recentă, secretarul adjunct al apărării pentru afaceri de securitate internaţională, Celeste Wallander, a declarat că Statele Unite s-au angajat să trimită Ucrainei 100 de sisteme Switchblade.

Secretarul apărării, Lloyd Austin, a declarat marţi că Pentagonul trimite Ucrainei două variante de Switchblade, inclusiv una cu focos antiblindat. "Switchblade 600 şi 300 vor fi trimise cât mai repede posibil", a declarat Austin în faţa Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanţilor.

Se aşteaptă ca ucrainenii să folosească rapid primele 100 de sisteme trimise

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina drone
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close