Antena 3 CNN Externe Minaretul Marii Moschei a Omeiazilor din Alep a fost distrus

Minaretul Marii Moschei a Omeiazilor din Alep a fost distrus

Minaretul Marii Moschei a Omeiazilor din Alep a fost distrus
de M.T.    |    24 Apr 2013   •   19:19

Minaretul Marii Moschei a Omeiazilor din Alep a fost distrus, au anunţat miercuri presa siriană de stat şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, potrivit AFP.

Regimul de la Damasc şi forţele rebele se acuză reciproc de prăbuşirea monumentului situatu în zona veche a oraşului, parte a patrimoniului UNESCO.

„Teroriştii din Jabhat al-Nusra au aruncat în aer minaretul marii Moschei a Omeiazilor din Alep”, a afirmat televiziunea de stat, care a adăugat că rebelii intenţionează să arunce vina asupra armatei.

De cealaltă parte, forţele rebele au postat un video pe YouTube în care se putea vedea minaretul distrus şi au precizat că acesta s-a prăbuşit din cauza armatei siriene.

„Tancurile au tras în direcţia minaretului până s-a prăbuşit”, a spus unul dintre rebeli, adăugând că niciun lunetist nu se afla la momentul respectiv în minaret: „Ne-a fost teamă că ar putea fi vizat”.

„Minaretul Moscheii Omeiazilor s-a prăbuşit, ca urmare a ciocnirilor violente desfăşurate în jurul lui în ultimele săptămâni”, se arată într-un comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

O adevărată capodoperă şi o bijuterie istorică, inclusă în patrimoniul UNESCO, moscheea din Alep s-a aflat în lunile recente în centrul luptelor violente dintre regim şi rebeli, suferind mai multe pagube.

Mai multe obiecte de mobilier de epocă şi o serie de colonade sculptate au fost carbonizate în urma luptelor, în timp ce valoroase obiecte importante pentru istoria islamică, precum o cutie care ar fi conţinut probe din părul Profetului Mahomed, au fost furate.

Rebelii susţin că au reuşit să salveze vechile manuscrise coranice scrise de mână şi apoi le-au ascuns.

×
Subiecte în articol: Siria moschee rebeli sirieni
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close