Antena 3 CNN Externe Minerii polonezi au protestat în fața Curții de Justiție europene din Luxemburg, care a decis să le închidă exploatarea de lignit

Minerii polonezi au protestat în fața Curții de Justiție europene din Luxemburg, care a decis să le închidă exploatarea de lignit

Aproximativ 2.000 de mineri polonezi au călătorit peste 800 de kilometri până la Luxemburg, pentru a protesta împotriva unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind oprirea producției la mina lor de lignit, transmite presa internațională.

Minerii polonezi au protestat în fața Curții de Justiție europene din Luxemburg, care a decis să le închidă exploatarea de lignit
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Oct 2021   •   16:06

Organizat vineri, protestul minerilor s-a desfășurat sub atenta supraveghere a forțelor de poliție din Luxemburg.

Acțiunea vine la cinci luni după ce instanța juridică supremă a Uniunii Europene a decis că Polonia trebuie să înceteze să mai extragă cărbune de la mina Turow, din cauza unei dispute nesoluționate cu țara vecină, Cehia.

"Nu vom permite Uniunii Europene să ne închidă minele așa cum a făcut cu oțelăriile şi șantierele noastre navale", a declarat președintele sindicatului Solidaritatea, Piotr Duda.

O dispută cu asupra unei resurse de frontieră, tranșată în favoarea Cehiei

Minerii polonezi au început protestul în față sediului din Luxemburg al Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Ei urmau să plece în marș spre Ambasada Cehiei.

Autoritățile cehe susțin că funcționarea minei Turow duce la epuizarea resurselor de apă în regiunea de la granița Cehiei cu Polonia.

De partea sa, Polonia, țară care obține 70% din electricitatea sa pe bază de cărbune, afirmă că mina de lignit de la Turow este responsabilă pentru 7% din aprovizionarea cu electricitate.

Închiderea sa ar declanșa întreruperi în aprovizionarea cu electricitate şi pierderea mai multor locuri de muncă în regiunea învecinată, mai susține partea poloneză.

Polonia refuză să aplice decizia CJUE și să plătească amenda

Mina de la Turow este deținută de PGE SA, cea mai mare companie de utilități din Polonia.

După ce Polonia a refuzat să închidă mina de la Turow sub pretextul că o astfel de decizie ar pune în pericol securitatea sa energetică, Curtea de Justiție europeană a ordonat țării să plătească o amendă de 500.000 de euro pentru fiecare zi în care mina continuă să funcționeze.

Până acum, guvernul polonez nu a plătit amenda, sperând să ajungă la un compromis cu partea cehă.

Potrivit calculelor Bloomberg, nota de plata a Poloniei în acest dosar a ajuns vineri la aproximativ 16 milioane de euro.

Sursa: Agerpres

Foto: Mineri polonezi împrăștie cărbune în fața biroului Uniunii Europene, în Worclaw, în timpul unui protest anterior, îndreptat, de asemenea, împotriva deciziei de închidere a minei din Turow

×
Subiecte în articol: mineri Polonia
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close