Antena 3 CNN Externe Corpurile a 20 de mineri au fost găsite în apropierea unei mine de aur abandonate din Africa de Sud

Corpurile a 20 de mineri au fost găsite în apropierea unei mine de aur abandonate din Africa de Sud

Poliţia din Africa de SUd a descoperit cadavrele a 20 de mineri lângă o mină de aur abandonată din apropierea oraşului Johannesburg.

Corpurile a 20 de mineri au fost găsite în apropierea unei mine de aur abandonate din Africa de Sud
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    17 Iun 2021   •   11:04

"Corpurile bărbaţilor erau împachetate în pungi de plastic, şi prezentau arsuri puternice", a declarat poliţia într-un comunicat. 

Se presupune că bărbaţii erau mineri ilegali, cunoscuţi ca şi " zama zamas", ce operau în galeriile abandonate din Orkney şi Stilfontein, la aproximativ 200 de kilometri de Johannesburg. 

Mii de "zama zamas" - cei ce îşi încearcă norocul în limba Zulu - lucrează în ţară, potrivit Comisiei pentru Drepturile Omului din Africa de SUd. Cei  mai mulţi sunt în capitala oraşului, care este construită pe unele din cele mai bogate zăcăminte de aur din lume. 

Primele cinci cadavre au fost descoperite luni, şi celelalte 15 marţi, a spus purtătorul de cuvânt al poliţiei, Sabata Mokgwabone. Primul grup a fost găsit în afara unei mine abandonate. 

Alte 14 "cadavre în descompunere au fost descoperite lângă Ariston Road, aproape de calea ferată", a mai spus Sabata Mokgwabone.

Activităţile miniere ilegale în galerii abandonate reprezintă o practică frecventă în Africa de Sud, unde mineri nepregătiţi sapă dupa minereu aurifer. De multe ori, aceştia trăiesc în subteran, în condiţii periculoase şi precare.

Accidentele mortale sunt frecvente; mai mult decât atât, au fost raportate lupte subterane între grupuri rivale.

Preţul foarte ridicat al aurului a făcut ca riscul asumat de sindicatele bine-organizate din mineritul ilegal să fie desconsiderat.

Departamentul Minelor, care luptă cu o criză a siguranţei din ce în ce mai mare în sectorul minier din Africa de Sud, afirmă că este foarte dificil să supravegheze minierii ilegali deoarece îi lipseşte personalul care să inspecteze minele productive, şi cu atât mai mult este cazul minelor nefolosite. De asemenea, minierii ilegali sunt de obicei înarmaţi.

Camera Minelor din Africa de Sud, care grupează producătorii de aur şi reprezintă cea de-a treia sursă de aur din lume, a declarat că mineritul ilegal este o problemă cu care se confruntă companiile individuale, dar că nu există cifre despre valoarea aurului furat.

Poliţia a întreprins acţiuni sporadice pentru arestarea minierilor ilegali, dar deţinătorii de mine spun că prinderea hoţilor în labirintul minelor este un lucru dificil.

Întrre 2012 şi 2015, mai mult de 300 de mineri ilegali au murit. 

Poliţia din Africa de Sud a deschis o investigaţie privind moartea celor 20 de oameni.

 

×
Subiecte în articol: mineri mina aur africa deces aur
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close