Ministru britanic: Drepturile cetăţenilor români vor fi respectate, inclusiv în contextul unui Brexit fără acord

de S.T.    |    09 Sep 2019   •   21:46
Ministru britanic: Drepturile cetăţenilor români vor fi respectate, inclusiv în contextul unui Brexit fără acord Foto: pixabay.com

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut, luni, o convorbire telefonică cu ministrul de stat britanic pentru Europa şi pentru Americi, Christopher Pincher, şi a vorbit cu acesta despre situaţia comunităţii române în Regatul Unit.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, ministrul Pincher „a reconfirmat că drepturile cetăţenilor români vor fi respectate, inclusiv în contextul materializării scenariului unui Brexit fără acord”.

Astfel, cu referire la obţinerea de către cetăţenii români rezidenţi în Marea Britanie, la data ieşirii Regatului Unit din UE, a statutului de "settled/pre-settled", oficialul britanic a reconfirmat că aceştia se pot înregistra până în decembrie 2020. De asemenea, cei doi oficiali au agreat să rămână în contact privind situaţia cetăţenilor români care vor ajunge pe teritoriul Regatului Unit după 31 octombrie 2019.

Ministrul delegat român a transmis omologului său că România va asigura respectarea drepturilor cetăţenilor britanici pe bază de reciprocitate şi în acord cu legislaţia naţională.

Sursă: Agerpres
x close