Antena 3 CNN Externe Ministrul rus al apărării vrea mutarea capitalei Rusiei în Siberia

Ministrul rus al apărării vrea mutarea capitalei Rusiei în Siberia

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a făcut ieri, 5 august, o declarație rezonantă. Acesta susține necesitatea construcției de la zero a mai multor metropole moderne în Siberia, iar capitala Rusiei să devină una dintre acestea.

Ministrul rus al apărării vrea mutarea capitalei Rusiei în Siberia
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    08 Aug 2021   •   14:48

Șoigu consideră că este necesar să se construiască între trei și cinci mari orașe mari în Siberia, practic de la zero, care ar deveni centre economice puternice, iar fiecare dintre aceste metropole ar trebui să aibă un domeniu specific de activitate.

Ministrul rus a mai adăugat că populația din astfel de orașe ar trebui să fie de 300-500 de mii, sau chiar până la un milion de persoane. 

În plus, acesta a susținut că actuala capitală a Rusiei ar trebui mutată într-unul dintre aceste orașe din Siberia.

„Și nu doar să construim un oraș și să mutăm capitala aici, dar să-l construim cu o direcție foarte precisă, către o ramură de activitate sau alta”, a mai spus Shoigu.

Aceste propuneri, la fel ca și regretul constant al lui Șoigu pentru lipsa proiectelor de dezvoltare rusești, așa cum au existat pe vremea Uniunii Sovietice, au fost exprimate de mai multe ori pe parcursul ultimilor zece ani.

Problema mutării capitalei Rusiei este testată de ani buni. În 2014, preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut ideea transferului unor autorităţi federale în Siberia. „Să spunem că Krasnoiarsk este un loc potrivit, în opinia mea, pentru acest lucru”, a spus Putin.
 

×
Subiecte în articol: Capitală Siberia Moscova
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close