Antena 3 CNN Externe Ministrul Apărării, după Summit-ul NATO: România și-a atins obiectivele fixate

Ministrul Apărării, după Summit-ul NATO: România și-a atins obiectivele fixate

Ministrul Apărării, după Summit-ul NATO: România și-a atins obiectivele fixate
13 Iul 2018   •   19:48

România şi-a atins, la Summitul NATO de la Bruxelles, obiectivele fixate, cel mai important fiind decizia care vizează găzduirea de către ţara noastră a unui comandament NATO la nivel de corp de armată de "trei stele", a cărui viitoare arhitectură va fi configurată până în toamna acestui an, a declarat vineri ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor. 


„Va exista un comandament. Iniţial s-a plecat de la această idee de comandament de nivel de corp de armată de trei stele pe care noi l-am propus în Ministeriala din debutul acestui an, Ministeriala NATO. Repet, suntem extrem de bucuroşi pentru că a fost, dacă vreţi, obiectivul cel mai important cu care noi am mers la summit. Şi iată că prin eforturile MApN şi ale MAE, (...) prin efortul echipelor, s-a reuşit obţinerea acestui obiectiv extrem de important pentru România", a precizat Fifor, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Apărării a menţionat că la Summitul NATO de anul acesta România a avut trei obiective majore de atins. 

„Cel dintâi s-a referit la oferta României de a găzdui un comandament NATO de nivel de corp de armată, pe teritoriul naţional, al doilea la întărirea prezenţei aliate înaintate pe întregul Flanc estic, inclusiv în regiunea noastră, şi cel de-al treilea, desigur, abordarea subiectului Mării Negre într-un format separat, dacă vreţi. Aceasta a fost poate cea mai complicată parte de atins, dar în final pe agenda summitului a avut loc un format dedicat programelor complexe de la Marea Neagră, un format în care au fost invitate să participe şi Ucraina, şi Georgia. (...) Spuneam că România şi-a atins obiectivele. Mă refer la primul dintre acestea, în speţă disponibilitatea pentru operaţionalizarea unei capacităţi terestre de comandă-control de nivel de corp de armată, un lucru pe care îl regăsim şi în Declaraţia finală, un lucru pe care România îl primeşte şi, zic eu, pe bună dreptate, arătăm în felul acesta că România este un partener şi un aliat cât se poate de bine structurat, cu o prezenţă militară foarte bine consolidată", a subliniat ministrul Apărării.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: ministrul Apararii România summit NATO
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close