Antena 3 CNN Externe Ministrul britanic de Externe: "Atacul din Paris este produsul conflictului dintre Occident şi SIIL". Declaraţia nu a fost confirmată oficial

Ministrul britanic de Externe: "Atacul din Paris este produsul conflictului dintre Occident şi SIIL". Declaraţia nu a fost confirmată oficial

Ministrul britanic de Externe: "Atacul din Paris este produsul conflictului dintre Occident şi SIIL". Declaraţia nu a fost confirmată oficial
08 Ian 2015   •   17:50

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond (foto), ar fi de părere că implicarea occidentului în conflictele din Orientul Mijlociu este una dintre cauzele majore care a dus la tragedia petrecută ieri în capitala Franţei, informează TASS.

Potrivit agenţiei de presă, Hammond şi-a exprimat acest punct de vedere într-o conferinţă de presă comună ţinută cu omologul său finlandez, Erkki Tuomioja, cu ocazia unui turneu pe care şeful diplomaţiei britanice îl efectuează în zona baltică.

În momentul în care avea loc atacul terorist din Paris, Hammond se afla la Helsinki, unde discuta cu omologul său din ţara gazdă despre reformele necesare în Uniunea Europeană.

"Circumstanţele sunt încă neclare, nu ştim exact cine se află în spatele acestui atac. Cu siguranţă sunt mai multe persoane implicate în acest atentat, există un element de coordonare. Trebuie mai întâi să ştim dacă autorii au primit ordine din exterior", a spus Hammond când a aflat de evenimentele de la Paris.

"Ce se întâmplă acum este evident. Este un conflict între valorice occidentale şi valorile distructive avansate de Statul Islamic", a continuat oficialul Marii Britanii.

Conform agenţie TASS, care îl citează pe Hammond, atacul din Franţa este un "reminder" care spune că acte similare se pot petrece oriunde, iar efectele războiului împotriva SIIL din Siria şi Irak se răspândesc în toată lumea.

"Suntem alături de poporul francez, vom lupta împotriva terorismului oriunde se manifestă acesta şi vom da un răspuns categoric celor care ne ameninţă propriile noastre valori, vieţile şi standardele noastre sociale", a mai spus Hammond.

La rândul său, ministrul finlandez de Externe a adăugat că tragedia din Paris "demonstrează că terorismul nu are graniţe şi nimeni nu poate fi în siguranţă în faţa acestui flagel".

Jurnaliştii britanici au cerut un punct de vedere oficial referitor la discursul ministrului de la Helsinki. Acesta a venit prompt, printr-un purtător de cuvânt, care spune că Hammond nu a făcut niciun comentariu oficial pe marginea atacului terorsit din Paris şi a precizat că singura opinie a acestuia a fost exprimată personal, pe contul său de Twitter, în care îşi exprimă tristeţea faţă de acest eveniment.


Potrivit relatărilor din presa franceză, unul dintre atacatori ar fi strigat că face parte din Al Qaeda, sugerând oarecum să nu fie asociat cu Statul Islamic.

La peste 30 de ore de la atentat, atacatorii nu au fost prinşi şi nicio grupare nu a pretins că s-ar afla în spatele acestui atac sângeros din inima Franţei.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close