Antena 3 Externe Ministrul de Externe al Ungariei, acuzații la adresa României: ”Încercăm să avem relații civilizate cu această țară dar...”

Ministrul de Externe al Ungariei, acuzații la adresa României: ”Încercăm să avem relații civilizate cu această țară dar...”

10 Mar 2018   •   14:04
Ministrul de Externe al Ungariei, acuzații la adresa României: ”Încercăm să avem relații civilizate cu această țară dar...”
Sursa foto: Foto: Wikipedia.org

Ungaria încearcă să construiască relaţii ”civilizate” pe bază de ”respect reciproc” cu România, dar măsuri precum recenta interzicere a intrării unui cetăţean ungar, oficial al Consiliului Naţional Secuiesc, în această ţară ”nu va ajuta la acest proces”, a declarat sâmbătă ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI.

Szijjarto a făcut afirmaţia respectivă la Dunakeszi după ce vineri autorităţile române nu au permis intrarea lui Attila Dabis, comisar pentru afaceri externe al Consiliului Naţional Secuiesc, în România.

Şeful diplomaţiei ungare a spus că intrările legale pot fi interzise numai pe baza unei decizii judecătoreşti şi a subliniat că poliţia de frontieră română 'nu a făcut referire la vreo astfel de decizie'. El a adăugat că autorităţile române au refuzat să comenteze acest caz şi că guvernul ungar va trimite o notă diplomatică Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne ale României.

Peter Szijjarto a sugerat că România a încălcat dreptul cetăţenilor europeni la liberă circulaţie în interiorul comunităţii (Uniunea Europeană, n.r.), lucru pe care el l-a calificat drept 'inacceptabil'.

În legătură cu evenimentele de marcare a Zilei Libertăţii Secuilor, prevăzute pentru sâmbătă la Târgu Mureş şi la care Attila Dabis intenţiona să participe, Szijjarto a menţionat că 'nimănui nu trebuie să i se nege dreptul de a comemora eroii istoriei'' şi şi-a exprimat speranţa că autorităţile române vor 'proceda într-o manieră europeană'.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close