Antena 3 CNN Externe Ministrul de Externe britanic: Cetăţenii care respectă legea nu au de ce să se teamă de serviciile secrete

Ministrul de Externe britanic: Cetăţenii care respectă legea nu au de ce să se teamă de serviciile secrete

Ministrul de Externe britanic: Cetăţenii care respectă legea nu au de ce să se teamă de serviciile secrete
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
09 Iun 2013   •   18:25
Cetăţenii care respectă legea nu au de ce să teamă de serviciile secrete, a declarat duminică ministrul de Externe William Hague, în cadrul unei polemici privind presupusa utilizare de către serviciile britanice de informaţii a unui program american de spionare a comunicaţiilor, relatează AFP, conform Mediafax.
"Cadrul juridic" în care acţionează serviciile britanice de informaţii "este solid, (iar) supravegherea exercitată de ministere este puternică", a subliniat pentru BBC ministrul, care a confirmat că va susţine o declaraţie în legătură cu acest subiect în Parlament, luni.
"Dacă eşti un cetăţean ce respectă legile acestei ţări, care are o viaţă profesională şi persoanlă fără probleme, nu ai niciun motiv să te temi că serviciile secrete britanice îţi ascultă conversaţiile telefonice sau alte lucru de acest fel", a declarat el.
Potrivit ziarului britanic The Guardian, serviciul de ascultări din Marea Britanie, GCHQ, ar avea acces "cel puţin începând din iunie 2010" la programul de spionaj PRISM, creat în secret de către serviciile americane de informaţii.
PRISM, care se află în prezent în centrul unei controverse în Statele Unite, a fost utilizat de către serviciile secrete americane pentru interceptarea comunicaţiilor navigatorilor pe Internet din afara Statelor Unite, pe reţele de socializarea mari ca Facebook.
Potrivit The Guardian, PRISM pare totodată "că a permis GCHQ să ocolească procedura legală necesară în vederea obţinerii de date persoanle cum ar fi e-mailuri, fotografii sau (înregistrări) video de la operatori instalaţi în afara Marii Britanii".
ªeful diplomaţiei britanice, care are în subordine serviciul de ascultări şi serviciile secrete externe (MI6), a refuzat să comenteze despre modul în care acţionează servciile de informaţii, invocând motive de securitate.
Însă el a calificat drept un "nonsens" ideea că GCHQ ar fi căutat "să ocolească legea britanică (împreună) cu altă agenţie, în altă ţară".
Opoziţia laburistă i-a cerut sâmbătă lui Hague să vină să explice în Parlament "care este poziţia Guvernului" în acest scandal şi ce intenţionează să facă el "pentru a răspunde preocupării opiniei".
De asemenea, Comisia parlamentară pentru Informaţii şi Securitate a solicitat GCHQ să îi predea un "raport complet foarte rapid", care i-ar putea fi transmis până luni.
 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close