Antena 3 CNN Externe Ministrul german al Economiei: Nu există o alternativă rezonabilă la gazele ruseşti

Ministrul german al Economiei: Nu există o alternativă rezonabilă la gazele ruseşti

Ministrul german al Economiei: Nu există o alternativă rezonabilă la gazele ruseşti
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Mar 2014   •   16:58

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a declarat că Europa nu are "o alternativă rezonabilă" la gazele ruseşti pentru aprovizionarea cu energie. Oficialul german a mai precizat că Rusia şi-a respectat angajamentele comerciale chiar şi în timpul Războiului Rece, relatează AFP.

"Nu există o alternativă rezonabilă la gazele ruseşti. Mulţi se comportă ca şi când ar exista multe alternative la gazele din Rusia, dar nu este cazul", a afirmat joi ministrul, la un forum energetic organizat de publicaţia Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ), în pline dezbateri referitoare la posibilele sancţiuni economice împotriva Moscovei.

Germania importă 35% din necesarul de gaze din Rusia, mai mult decât unele ţări din Europa de Est, foste state satelit ale Uniunii Sovietice.

Premierul polonez, Donald Tusk, a criticat recent dependenţa Germaniei de gazele ruseşti, considerând că reprezintă o ameninţare la suveranitatea Europei.

Norvegia, prezentată deseori ca un furnizor alternativ de gaze, are posibilităţi limitate de export, iar gazele provenite din Olanda nu sunt de calitate, a mai spus Sigmar Gabriel.

Declaraţiile lui Gabriel, care este şi ministru al Energiei, intră în contradicţie cu opiniile exprimate de alţi oficiali germani, în special ale cancelarului Angela Merkel.

Cancelarul a declarat joi că evenimentele din Ucraina vor conduce la "un nou mod de a privi politica energetică", pentru reducerea dependenţei europenilor de gazele şi petrolul din Rusia.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close