Antena 3 CNN Externe Ministrul maghiar de Interne: Aderarea României la Schengen a fost amânată

Ministrul maghiar de Interne: Aderarea României la Schengen a fost amânată

Ministrul maghiar de Interne: Aderarea României la Schengen a fost amânată
Sursa foto: Foto: index.hu
06 Ian 2011   •   11:13
UPDATE: Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Attila Korodi, a declarat, joi, că declaraţia ministrului ungar de Interne referitoare la amânarea aderării României la Schengen a fost interpretată greşit. Acesta susţine că partea ungară s-a angajat să sprijine intrarea României în Schengen la termenul stabilit, în martie 2011. Vezi aici declaraţia lui Attila Korodi

Ministrul de Interne din Ungaria, Sandor Pinter, a anunţat, joi, că aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost amânată. Potrivit oficialului maghiar, citat de agenţia germană de ştiri DPA, ambele ţări mai au de îndeplinit "o serie de sarcini", astfel că o aderare la termenul fixat de 31 martie 2011 este imposibilă. Ungaria deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2011.

"România şi Bulgaria au o mulţime de lucruri de făcut", a declarat ministrul maghiar. Conform oficialului, ar trebui ca "până în luna iunie să fie clar ce sarcini mai trebuie să îndeplinească România şi Bulgaria", după care cel mai apropiat termen ce poate intra în discuţie este luna octombrie.

Agenţia germană de presă citează şi un alt diplomat european, sub rezerva anonimatului, potrivit căruia termenul din martie nu se mai află, în niciun caz, în discuţie.

Preşedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, în timp ce se afla la prezentarea bilanţului pe anul 2010 al CSM, că îşi asumă responsabilitatea politică pentru întârzierea aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen.

"Eu îmi asum responsabilitatea politică a întârzierii accesului României în Spaţiul Schengen, pentru că sunt şeful statului şi cineva trebuie să îşi asume această responsabilitate. În acleaşi timp, este evident că marile noastre probleme sunt cantonate în zona justiţiei şi trebuie să ne asumăm şi sub preşedinte, fiecare trebuie să ne asumăm responsailităţile pe care le avem", a declarat, miercuri, Traian Băsescu.

Ulterior, şeful statului a transmis Guvernului să se "bată până în ultima clipă" pentru aderarea României la Spaţiul Schengen în termenul stabilit.

În urma afirmaţiilor făcute de preşedinte, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că este dispus să demisioneze din funcţie dacă şeful Executivului îi va solicita acest lucru.

"Dacă prim-ministrul îmi cere acest lucru, demisionez fără niciun fel de problemă, dacă eu sunt considerat vinovat pentru problemele legate de MCV (n.r. Mecanismul de Cooperare şi Verificare) şi acum de Schengen", a declarat Baconschi la TVR1.

"Deci, nu am, ca minister, nicio legătură cu MCV-ul (...), există o coresponsabilitate a întregii societăţi româneşti faţă de întârzierea termenului de acces la Schengen", a mai spus Baconschi.



×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close