Antena 3 CNN Externe Ministrul rus de Externe şi omologul american au avut o nouă discuţie despre situaţia din Ucraina

Ministrul rus de Externe şi omologul american au avut o nouă discuţie despre situaţia din Ucraina

Ministrul rus de Externe şi omologul american au avut o nouă discuţie despre situaţia din Ucraina
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
09 Mar 2014   •   09:36
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de Stat american, John Kerry, au purtat o conversaţie la telefon, sâmbătă, pe tema situaţiei din Ucraina şi Crimeea, a anunţat Ministerul rus de Externe, citat de AFP, conform Mediafax.
În cursul acestei conversaţii telefonice, care a avut loc la iniţiativa Statelor Unite, cei doi oficiali "au convenit să continue (să menţină) contactele intensive, cu scopul de a permite reglementarea crizei ucrainene", precizează Ministerul rus de Externe într-un comunicat.
La rândul său, secretarul de Stat american i-a spus, sâmbătă, omologului său rus că orice escaladare a situaţiei din Crimeea "va închide portiţa pentru o soluţie diplomatică" şi a făcut apel la "mai multă reţinere", a anunţat un diplomat american.
"Continuarea escaladării militare şi provocării în Crimeea sau în alte părţi ale Ucrainei, inclusiv măsurile privind anexarea Crimeei de către Rusia, vor închide portiţa pentru o soluţie diplomatică", a afirmat Kerry în cursul conversaţiei telefonice cu omologul său rus, potrivit unui oficial din cadrul Departamentului de Stat.
Kerry a făcut apel la "mai multă reţinere", a adăugat diplomatul.
Lavrov şi Kerry au multiplicat în ultimele zile contactele menite să conducă la depăşirea divergenţelor pe tema situaţiei din Ucraina.
Criza ucraineană, care durează de peste trei luni şi a condus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici, a căpătat amploare în urma unor mişcări de trupe în Crimeea, o peninsulă rusofonă din sud-estul Ucrainei, unde forţe ruse încercuiesc mai multe baze militare ucrainene şi unde parlamentarii locali, majoritatea proruşi, au decis să se separe de Kiev şi să organizeze la 16 martie un referendum pentru alipirea la Rusia.
În această săptămână, Washingtonul a suspendat cooperarea militară cu Moscova, a introdus restricţii în eliberarea de vize şi a publicat un decret privind blocarea averilor persoanelor sau entităţilor ale căror activităţi "subminează procesul democratic şi instituţiile din Ucraina" şi "ameninţă pacea, securitatea şi stabilitatea".
Sâmbătă, preşedintele francez François Hollande a anunţat că Franţa şi Statele Unite intenţionează să adopte, "în lipsă de progrese" pentru ieşirea din criză a Ucrainei, "noi măsuri" împotriva Rusiei.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close