Antena 3 CNN Externe Ministrul rus de Finanţe: Rusia nu este „obligată” să verse o nouă tranşă de împrumut Ucrainei

Ministrul rus de Finanţe: Rusia nu este „obligată” să verse o nouă tranşă de împrumut Ucrainei

Ministrul rus de Finanţe: Rusia nu este „obligată” să verse o nouă tranşă de împrumut Ucrainei
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    25 Feb 2014   •   22:19

Rusia nu are obligaţia legală de a vărsa noi tranşe din împrumutul de 15 miliarde de dolari acordat anul trecut Ucrainei şi semnat cu preşedintele destituit Viktor Ianukovici, a declarat, marţi, ministrul adjunct rus de finanţe, Serghei Storceak, informează AFP, citată de Agerpres.

„Noi nu avem obligaţii legale. Vor fi noi negocieri şi noi acorduri. Care va fi forma, viitorul ne va spune”, a spus Storceak pentru Rossia 24.

De asemenea, oficialul rus a ţinut să precizeze că „este foarte important ca oamenii cu care Rusia va negocia pe viitor să aibă o legitimitate totală pentru a reprezenta un emitent suveran”.

În urma deciziei din noiembrie a guvernului de la Kiev de a nu semna Acordul de asociere la UE, Rusia a decis să acorde Ucrainei un credit de 15 miliarde de dolari, din care a vărsat deja o primă tranşă de trei miliarde.

Însă, în contextul crizei din Ucraina, Moscova a anunţat că aceste angajamente vor fi îndeplinite numai după clarificarea situaţiei politice la Kiev.

Ministrul ucrainean de finanţe interimar, Iuri Kolobov, a declarat că nevoile de asistenţă macroeconomică ale Ucrainei ar putea atinge aproximativ 35 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2015.

Dacă Rusia nu ajută Ucraina, ţară ameninţată de o gravă criză financiară, Kievul ar urma să se adreseze din nou FMI şi Uniunii Europene.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close