Antena 3 CNN Externe Ministrul ucrainean de Externe cere liderilor europeni să nu încurajeze manifestaţiile din Kiev

Ministrul ucrainean de Externe cere liderilor europeni să nu încurajeze manifestaţiile din Kiev

Ministrul ucrainean de Externe cere liderilor europeni să nu încurajeze manifestaţiile din Kiev
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    05 Dec 2013   •   14:36

Ministrul ucrainean de externe, Leonid Kojara, a făcut un apel către liderii politici europeni să se abţină de la încurajarea manifestanţilor care protestează la Kiev şi care cer organizarea de alegeri anticipate, informează RIA Novosti, citată de Agerpres.

„Diferite capitale europene transmit apeluri încurajatoare la adresa opoziţiei pentru a continua protestele şi a cere alegeri legislative anticipate. Oameni politici de prim-plan îi incită pe aceia care se află în Piaţa Independenţei să protesteze”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Kiev, într-un interviu acordat miercuri unor mass-media străine.

Guvernul de la Kiev se aşteaptă ca aliaţii din Parlamentul European ai protestatarilor „să-i îndemne pe liderii opoziţiei la dialog”.

„În loc să-i încurajeze pe manifestanţi, ar fi bine ca liderii europeni să contribuie la dialog pentru a nu se întâmpla nimic rău, întrucât liderii protestatarilor au revendicări inacceptabile”, a spus Kojara.

Importante acţiuni de protest au loc la Kiev şi în alte oraşe din Ucraina, după ce actuala putere a suspendat procesul de pregătire a Acordului de asociere la UE, acord ce ar fi trebuit semnat la recentul summit de la Vilnius din 28-28 noiembrie.

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, aflat la Kiev pentru a participa la reuniunea ministerială de joi a OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), a cărei preşedinţie este asigurată în acest an de Ucraina, s-a întâlnit, miercuri, cu lideri ai opoziţiei ucrainene şi s-a deplasat şi în Piaţa Independenţei din Kiev, unde mai multe mii de persoane protestau în favoarea apropierii ţării lor de UE.

Într-o declaraţie pentru postul de televiziune ARD şi preluată de ITAR-TASS, şeful diplomaţiei de la Berlin a subliniat că Uniunea Europeană „nu se amestecă în afacerile interne” ale Ucrainei şi că sprijinul acordat mişcării protestatare din această ţară constituie „o manifestare a solidarităţii cu valorile europene”.

×
Subiecte în articol: Ucraina proteste manifestatii Kiev
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close