Antena 3 CNN Externe Miroslav Vlcek: Scutul american antirachetă nu va fi amplasat în Cehia

Miroslav Vlcek: Scutul american antirachetă nu va fi amplasat în Cehia

Miroslav Vlcek: Scutul american antirachetă nu va fi amplasat în Cehia
22 Noi 2008   •   15:13

Preşedintele Camerei Deputaţilor din Cehia a declarat vineri că pune la îndoială amplasarea scutului antirachetă american pe teritoriul ţării sale. ?Sunt sigur că radarul nu va fi amplasat?,a declarat Miloslav Vlcek, preşedinte al camerei inferioare a Parlamentului şi membru al Partidului Social Democrat, unei televiziuni ruse. Acordul de amplasare a radarului american a fost semnat pe 8 iulie de secretarul de stat american Condoleezza Rice şi de ministrul de Externe ceh, Karel Schwarzenberg.
Pe 19 septembrie, Vlasta Parkanova, ministrul ceh al Apărării, şi secretarul american al Apărării, Robert Gates, au semnat acordul SOFA, care prevede statutul personalului american care va deservi staţia radar. Ambele acorduri însă trebuie ratificate de parlamentul ceh, care a decis amânarea dezbaterilor până după instalarea oficială a lui Barack Obama la Casa Albă.
Vlcek a adăugat că Partidul Social Democrat şi Partidul Comunist, care deţin împreună 96 de locuri în Camera Deputaţilor, împreună cu unii membri ai partidului de guvernământ, Partidul Civic Democrat, vor vota împotriva amplasării radarului american. ?Ratificarea are nevoie de cel puţin 101 voturi?, a spus el. Camera inferioară a parlamentului ceh are 200 de membri, din care 81 fac parte din partidul de guvernănânt.
Sistemul antirachetă pe care Statele Unite intenţionează cuprinde un radar ce ar putea fi amplasat pe teritoriul Cehiei şi 10 rachete de interceptare în Polonia. Rusia se opune vehement intenţiilor americane şi a ameninţat că va instala că va amplasa, în replică, mai multe rachete balistice în enclava Kaliningrad.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: scut antiracheta
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close