Antena 3 CNN Externe Mişcarea Hamas, avertizată de palestinieni că s-ar putea revolta

Mişcarea Hamas, avertizată de palestinieni că s-ar putea revolta

Mişcarea Hamas, avertizată de palestinieni că s-ar putea revolta
Sursa foto: gaza
29 Apr 2010   •   01:39

O nouă serie de impozite decise de mişcarea islamistă Hamas au stârnit nemulţumirea locuitorilor din Fâşia Gaza, iar Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei a avertizat în legătură cu riscul unei "explozii sociale".În ultimele săptămâni, mişcarea Hamas a început să majoreze şi să extindă impozitele, introducând o taxă de 30 la sută pe ţigări, în încercarea de a face faţă crizei socio-economice.
Fâşia Gaza, regiune unde locuiesc 1,5 milioane de persoane, este supusă unei blocade dure după ce Hamas a preluat puterea în iunie 2007.
"Presiunile impuse de forţele Hamas în Fâşia Gaza minează eforturile de rezistenţă ale poporului nostru, care deja este epuizat", avertizează Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP).
"Creşterea presiunilor asupra concetăţenilor în acest context socio-economic mizerabil va genera probleme, iar tinerii vor tinde să emigreze. Această situaţie riscă să conducă la o explozie socială", atrage atenţia FPEP.
Situaţia economică în Fâşia Gaza se degradează de mult timp, bunurile de consum fiind aduse prin tuneluri săpate la frontiera cu Egiptul.
Israelul nu permite decât intrarea produselor de strictă necesitate, iar Egiptul ţine frontiera închisă aproape în permanenţă şi construieşte o barieră subterană.
Chiar şi un deputat Hamas, Jamal Nassar, şi-a exprimat îngrijorarea, afirmând că Guvernul islamist se confruntă cu o criză care are legătură cu incapacitatea transferului de fonduri din străinătate.
Cu toate acestea, Guvernul condus de Hamas a reuşit până acum să plătească salariile celor aproximativ 20.000 de funcţionari. În ianuarie a adoptat un buget în valoare de 377 de milioane de euro.
Forţele de securitate ale grupului islamist Hamas au reţinut de altfel mai mulţi activişti politici palestinieni după ce aceştia au împrăştiat fluturaşi în care cereau să se reducă presiunea pe populaţia din Gaza, sau altfel se vor confrunta cu o revoltă.
Fluturaşii FPEP au fost cel mai puternic mesaj critic public la adresa Hamas. Hamas era avertizat că presiunea crescândă asupra poporului ar putea conduce comunitatea să se revolte. De asemenea se cere liderilor să nu mai încalce libertăţile, să nu mai oprime oponenţii politici şi să nu mai impună taxe pe micile afaceri


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: miscarea Hamas Fasia Gaza
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close