Antena 3 CNN Externe Mişcarea Hezbollah s-a aflat în spatele atentatului de la Burgas, susţin autorităţile bulgare

Mişcarea Hezbollah s-a aflat în spatele atentatului de la Burgas, susţin autorităţile bulgare

Mişcarea Hezbollah s-a aflat în spatele atentatului de la Burgas, susţin autorităţile bulgare
de M.T.    |    05 Feb 2013   •   17:12

Două persoane care aveau legături cu mişcarea libaneză Hezbollah au fost implicaţi în atentatul cu bombă produs în luna iulie a anului trecut în Bulgaria, la Burgas, şi în care au fost ucişi cinci turişti israelieni.

Aceasta este concluzia la care au ajuns autorităţile bulgare în urma anchetei pe care au desfăşurat-o, a precizat ministrul de Interne Tsvetan Tsvetanov, citat de Reuters.

Concluziile la care au ajuns investigatorii din Bulgaria ar putea deschide drumul pentru ca Uniunea Europană să se alăture Statelor Unite şi să plseze gruparea şiită susţinută de Iran pe lista neagră a organizaţiilor teroriste.

Până acum, nu exista nicio dovadă clară că Hezbollah ar fi fost implicată într-un atac pe teritoriul UE, însă raportul prezentat marţi de oficialii bulgari schimbă radical situaţia.

La sfârşitul lunii ianuarie, un ziar arab din Londra, Al Hayat, citând o sursă din cadrul UE, a scris că ancheta privind atentatul din iulie 2012 va ajunge la concluzia că Hezbollah s-a aflat în spatele acţiunii, o informaţie negată de ministerul bulgar de Interne la acel moment.

Oficialii americani şi cei israelieni au solicitat Uniunii Europene să plaseze Hezbollah pe lista neagră a organizaţiilor teroriste la puţin timp după atentatul de la Burgas, însă cererea a fost respinsă.

„Nu există consens pentru a plasa Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste”, a declarat ministrul cipriot de Externe, Erato Kozakou-Marcoullis, anul trecut, într-o perioadă în care Cipru deţinea preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

Tsvetanov a precizat că două dintre cele trei persoane implicate în atentat deţineau paşapoarte de Australia şi Canada.

„Am ajuns la concluzia că cei doi erau membrii ai aripii militante a Hezbollah. Există date care arată legătura dintre cei doi suspeţi şi Hezbollah, precum şi susţinerea financiară pentru aceştia”, a spus oficialul.

Israelul a acuzat Iranul şi Hezzbolah că au organizat atentatul de la Burgas, dar Teheranul a negat orice responsabilitate, în timp ce mişcarea libaneză nu a oferit un răspuns public în acest caz.


×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close