Antena 3 CNN Externe Miting în Japonia pentru revendicarea unor insule aflate sub controlul Coreei de Sud

Miting în Japonia pentru revendicarea unor insule aflate sub controlul Coreei de Sud

Miting în Japonia pentru revendicarea unor insule aflate sub controlul Coreei de Sud
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
22 Feb 2013   •   10:21

Aproximativ 500 de japonezi au revendicat, vineri, insule aflate sub controlul Coreei de Sud, în cadrul unui miting la care a participat, pentru prima dată, o reprezentantă a Guvernului de la Tokyo, informează AFP.
   
Această reuniune anuală, la care iau parte aleşi la nivel local şi naţional, a avut loc în prefectura Shimane (sud-vest), însărcinată în mod oficial de către partea japoneză cu supervizarea a două mici insule, Takeshima, în japoneză.
   
Coreea de Sud numeşte Dokdo aceste insule nelocuite pe care le administrează, în Marea Japoniei (numită Marea de Est de către coreeni).
   
Pentru prima dată, Guvernul japonez a trimis o reprezentantă, şi anume pe Aiko Shimajiri, adjuncta unui ministru.
   
Insulele "Takeshima fac parte integrantă din ţara noastră", a subliniat Yoshihide Suga, un purtător de cuvânt al Guvernului, la Tokyo.

"Este normal faptul că am trimis-o la faţa locului pe această adjunctă de ministru", a apreciat el.
   
Înaintea ceremoniei, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean de Externe a catalogat ca "foarte regretabilă" participarea unei reprezentante guvernamentale japoneze.
   
"Japonia nu trebuie să se poarte astfel dacă speră să promoveze prietenia între Seul şi Tokyo", a subliniat Cho Tai-young, ameninţând cu "măsuri adecvate" de retorsiune.
   
Acest diferend vechi s-a agravat în urma vizitei preşedintelui conservator sud-coreean Lee Myung-bak pe aceste insule la 10 august.
   
Japonia este implicată în diferende teritoriale şi cu alţi vecini, şi anume cu China asupra arhipelagului Senkaku (Diaoyu în chineză), controlat de Tokyo, dar şi cu Rusia asupra "Teritoriilor din Nord" (Kurilele de Sud în rusă), controlate de Moscova.
   


×
Subiecte în articol: coreea de sud Tokyo
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close