Antena 3 CNN Externe Mitinguri simultane înainte de referendumul din Grecia

Mitinguri simultane înainte de referendumul din Grecia

Mitinguri simultane înainte de referendumul din Grecia
03 Iul 2015   •   10:00

Campania de cinci zile a celor două tabere rivale în vederea referendumului de duminică asupra unui plan internaţional de salvare a ţării se încheie vineri cu mitinguri simultane la Atena, relatează Associated Press online. Acesta este unul dintre cele mai importante scrutine din istoria modernă a Greciei.

Mitingurile taberelor "da" şi "nu" sunt programate la doar 800 de metri distanţă unul de celălalt, în centrul capitalei elene, în contextul în care numeroşi alegători sunt în continuare confuzi în privinţa a ceea ce este în joc. Un fermier, Costas Christoforidis, în vârstă de 37 de ani, nu a decis încă felul în care va vota duminică. "Dacă înseamnă ?nu? austerităţii, atunci votez şi eu ?nu?. Dar dacă respingem Europa, nu sunt de acord cu acest lucru", spune el.

În contextul în care băncile şi pieţele erau închise vineri pentru a cincea zi consecutiv, campaniile rivale depuneau eforturi să-şi transmită mesajele. Iar o previziune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) potrivit căreia Grecia are nevoie de grămezi suplimentare de bani de la ţările din zona euro şi alţii în următorii trei ani exercită o presiune şi mai mare asupra Guvernului. "Eforturile noastre se concentrează asupra ieşirii din criză cât mai rapid posibil - cu o soluţie care să păstreze demnitatea şi suveranitatea poporului nostru", a declarat premierul Alexis Tsipras.

Popularul premier, în vârstă de 40 de ani, îşi pune în joc Guvernul, îndemnând alegătorii să respingă măsurile de austeritate solicitate de creditori, în pofida apropierii, la sfârşitul săptămânii trecute, de un acord. Un vot "nu" puternic va ajuta Grecia să obţină un nou acord cu Mecansimul European de Salvare (MES), ale cărui prevederi să facă sustenabilă datoria în valoare de 320 de miliarde de euro a ţării, afirmă el.După vot, a insistat Tsipras, poate fi încheiat un acord "în 48 de ore". 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close