Antena 3 CNN Externe Mitropolitul Sofiei: Kiril al Varnei a murit de hipotermie

Mitropolitul Sofiei: Kiril al Varnei a murit de hipotermie

Mitropolitul Sofiei: Kiril al Varnei a murit de hipotermie
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
de M.Z.    |    10 Iul 2013   •   20:59

Zvonuri despre un act criminal în legătură cu înecul mitropolitului Varnei Kiril sunt "complet absurde", iar acesta ar fi murit de frig, a declarat mitropolitul Sofiei, Tihon, potrivit Mediafax.

Tihon, conducătorul Catedralei Aleksandr Nevski din Sofia, afirmă că a primit informaţii de la Varna potrivit cărora Kiril a murit de hipotermie, după ce a înotat într-un curent foarte rece în Marea Neagră. Corpul acestuia a fost găsit marţi pe o plajă de la periferia Trakata, lângă Varna.

Biserica Ortodoxă Bulgară a respins informaţii iniţiale potrivit cărora autorităţile ar suspecta un posibil act criminal, afirmând într-un comunicat că "informaţii de presă despre o moarte violentă nu sunt confirmate în vreun fel, în această etapă, de către Poliţia din Varna".

Biroul procurorului districtului Varna a anunţat marţi că nu există probe, până la momentul respectiv, care să indice un act criminal. Procuratura a deschis o anchetă şi a început să audieze martori, cu scopul de a stabili circumstanţele morţii lui Kiril.

Tihon a declarat miercuri că vestea tragică a surprins pe toată lumea, în contextul în care mitropolitul era cunoscut ca un bun înotător. "Noi, oamenii, tindem să ne supraestimăm abilităţile. Adevărul este că asemenea curenţi reci pot îngheţa muşchii, iar persoana respectivă nu se mai poate mişca sau respira", a declarat mitropolitul Sofiei. El a adăugat că Kiril era o persoană "adorată" de către unii şi "urâtă" de alţii.

Controversatul mitropolit Kiril s-a născut ca Bogomil Petrov Kovacev, pe 8 iunie 1954. El era mitropolitul Varnei şi Veliki Preslav din 1989. În noiembrie 2012, a fost ales partiarh interimar în urma morţii lui Maxim, la vârsta de 98 de ani. Kiril a deţinut acest post interimar până în februarie 2013, când a fost ales Neofit.

În 2011 şi la sfârşitul lui 2012, Kiril a provocat o controversă cu privire la sursa bogăţiei clerului bulgar, după ce a fost văzut conducând un automobil Lincoln MKZ Hybrid.

În 2012, bogatul mitropolit a fost demascat ca fost agent al Securităţii de Stat (DS), serviciul secret bulgar al fostei dictaturi comuniste bulgare (1944-1989). Mitropolitul Kiril a fost agent secret sub pseudonimele "Kovacev" şi "Vladislav".

De asemenea, el a fost acuzat în presă că a vândut şi distribuit proprietăţi ale bisericii în mod ilegal şi că a intervenit ilegal în activitatea unor organisme bisericeşti. Kiril a fost acuzat că a înlocuit Consiliul Bisericesc din satul Rogaşevo, lângă plajă, din cauză că membrii acestuia au refuzat să îşi vândă proprietatea. Până la urmă, aceasta a fost vândută ieftin unui om de afaceri ucrainean. O jurnalistă de la postul privat bTV a filmat un reportaj de investigaţie despre acest caz, considerat "scandalos", în 2007.
×
Subiecte în articol: deces hipotermie
Parteneri
Vremea se schimbă radical! Ninsori și ploi în mai multe regiuni
x close