x close

Mobilizare fără precedent de nave de război în Golful Persic. Israel şi Iran mai au un pas până la război

de G.S.    |    16 Sep 2012   •   16:37
Mobilizare fără precedent de nave de război în Golful Persic. Israel şi Iran mai au un pas până la război 416 Foto: Mediafax/AFP

O flotă impresionantă de nave de război se grupează în Golful Persic, în aşteptarea unui posibil atac al Israelului împotriva Iranului, conform Daily Telegraph.

"Armada" formată din nave de luptă, portavioane, dragoare de mine şi submarine se îndreaptă spre strâmtoarea Ormuz, element esenţial în acest context.

Prin strâmtoarea Ormuz trec zilnic circa 18 milioane de barili de petrol, sau 35% din petrolul tranzacţionat pe mare, din întreaga lume.

O blocadă în acest punct strategic ar avea efecte catastrofale asupra Marii Britanii, Europei, SUA şi Japoniei, economii care se bazează pe ţiţeiul din golf, mai scrie Daily Telegraph.

Pregătitndu-se de un atac preventiv din partea Israelului şi de un răspuns al Teheranului, navele de război au început sâmbătă un antrenament de 12 zile. Manevrele militare sunt cele mai ample desfăşurate vreodata în regiune.

Acestea vor consta în exerciţii de distrugere a unei eventuale blocade a strâmtorii care are, în cel mai îngust punct, 34 km, şi manevere de contra-minare.

Surse din zona apararii sustin ca, desi capacitatile iraniene nu sunt sofisticate din punct de vedere tehnologic, Iranul poate da lovituri letale impotriva navelor britanice si americane, folosind mini-sbmarine, barci rapide de atac, mine sau instalatii anti-racheta aflate pe mal.

In cazul unui razboi, principala amenintare ar veni de la corpul marinei Garzilor Revolutionare Islamice, care sunt asteptate sa adopte o strategie de "interzicere a accesului" inaintea unui atac, vizand in mod direct navele americane, atacand transportatoarele comerciale si minand puncte de frontiera maritime vitale din Golful Persic.

Manevrele militare navale au loc in contextul in care Barack Obama se intalneste cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a discuta criza iraniana. Mai multe persoane din administratia Obama cred ca Israelul vrea sa lanseze un atac care vizeaza instalatiile nucleare din Iran inainte de alegerile din SUA.

"Daca se ajunge la razboi, va fi macel. Victimele iraniene vor fi in numere uriase, insa vor putea sa loveasca grav si SUA si Marea Britanie. Garda Republicana Iraniana este versata in dotari de razboi inegale, si va folosi asalturi pentru a scufunda sau a distruge nave. Este un conflict pe care nimeni nu il vrea, insa retorica din partea Israelului este de neinduplecat", a decarat o sursa pentru Telegraph.

Luna viitoare, Iranul va efectua la randul sau ample manevre militare, pentru a arata ca este pregatit sa se apare de bombordamente aeriene.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati