Antena 3 CNN Externe Mobilizare masivă în Atena. Mii de oameni protestează împotriva Angelei Merkel

Mobilizare masivă în Atena. Mii de oameni protestează împotriva Angelei Merkel

Mobilizare masivă în Atena. Mii de oameni protestează împotriva Angelei Merkel
09 Oct 2012   •   14:42

Poliţia elenă a închis circulaţia rutieră pe cele mai multe artere din Atena, pentru a împiedica izbucnirea unor proteste violente împotriva cancelarului german, Angela Merkel, aflată în capitala Greciei pentru discuţii cu premierul Antonis Samaras.

Autorităţile au permis totuşi desfăşurarea a două proteste programate din timp.
Cel puţin 7000 de poliţişti din toată ţara au fost dispuşi în Atena, inclusiv lunetişti aflaţi pe acoperişurile celor mai înalte clădiri din oraş.
Sute de agenţi civili sunt infiltraţi printre manifestanţi.

Zeci de mii de protestatari s-au strâns deja în faţa  Parlamentului elen, unde au scris pe un drapel uriaş al Germaniei: "Angela, nu eşti bine venită!"

Martorii oculari au relatat că poliţia a reţinut preventiv câteva persoane, considerate instigatoare, iar 26 de protestari au fost arestaţi în Piaţa Syntagma. Printre ei, se află şi 12 studenţi, membri ai Reţelei de Solidaritate, care aveau megafoane şi banere anti Merkel.

Clădirile guvernamentale şi ambasada Germaniei sunt vegheate de trupe speciale de comando ale armatei elene, iar cerul Atenei este patrulat de elicoptere ale forţelor de ordine.

Măsurile de securitate extreme au fost stabilite pe fondul vizitei oficialului german, într-un moment delicat pentru situaţia din Grecia.
Guvernul Samaras a anunţat noi tăieri bugetare, ceea ce a dus la noi proteste masive de respingere a acestor măsuri de austeritate.

Din luna mai 2010, Grecia depinde de împrumuturile acordate de Uniunea Europeană şi cele ale FMI. Pentru a beneficia în continuare de sprijinul internaţional, guvernului de la Atena i s-a cerut să implementeze noi reduceri de buget şi creşterea taxelor. Totodată, autorităţile europene au recomandat ca vârsta de pensionare a muncitorilor greci să crească.

×
Subiecte în articol: Antonis Samaras Grecia
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close