Antena 3 CNN Externe Mohamed Morsi redeschide canalele diplomatice cu Iranul

Mohamed Morsi redeschide canalele diplomatice cu Iranul

Mohamed Morsi redeschide canalele diplomatice cu Iranul
25 Iun 2012   •   14:54

Noul preşedinte egiptean, Mohamed Morsi, plănuieşte să aducă la normal relaţiile diplomatice cu Iranul, pentru a asigura "balanţa strategică" din regiune.

"Este necesar să restabilim normalitatea relaţiilor noastre cu Iran, pentru beneficii reciproce. Acest lucru va asigura balanţa stretegică a regiunii. Am spus-o în campania electorală şi voi respecta această idee" a declarat Morsi, pentru Agenţia Iraniană de Ştiri, FARS.

Comisia Electorală din Egipt a anunţat ieri, rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale. Mohamed Morsi a câştigat scrutinul cu 51.7 % din totalul voturilor exprimate.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit considerabil, în 1978, imediat după ce Egiptul a semnat un tratat de pace cu Israelul. De atunci, relaţiile diplomatice s-au rezumat la protejarea intereselor propriilor cetăţeni, prin oficii speciale.
După revoluţia egipteană din februarie 2011, Teheranul a insistat pentru reluarea canalelor diplomatice normale, mai  ales după ce autorităţile de la Cairo au legalizat Frăţia Musulmană şi după succesul acestora de pe eşichierul politic.
După restaurarea legăturilor diplomatice, Iranul a promis să ofere ajutor economic imediat noii puteri instalate la Cairo, în încercarea de a contrabalansa presiunile venite din partea Statelor Unite ale Americii.

×
Subiecte în articol: Mohamed Morsi
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close