Antena 3 CNN Externe Mohamed-Tahar Fergani, maestrul cântecului algerian, a murit la Paris

Mohamed-Tahar Fergani, maestrul cântecului algerian, a murit la Paris

Mohamed-Tahar Fergani, maestrul cântecului algerian, a murit la Paris
08 Dec 2016   •   16:07

Maestrul cântecului clasic algerian numit arabo-andaluz, Mohamed-Tahar Fergani, a murit miercuri la Paris la vârsta de 88 de ani după o carieră de circa şapte decenii, a anunţat joi presa algeriană citată de AFP. 

Mohamed-Tahar Fergani este considerat maestrul absolut al principalului gen muzical tradiţional tunisian, având rădăcinile în Sevilia (Spania) şi care are leagănul în oraşul Constantine, capitala spirituală a estului statului algerian. Acest oraş a adăpostit numeroşi refugiaţi, în special evrei, după pierderea Andaluziei de către arabi. 

În anii '50, cea mai cunoscută figură a acestui gen muzical a fost Raymond Leiris, socrul cântăreţului francez Enrico Macias, la rândul său originar din Constantine. 

Născut în 1928, Mohamed-Tahar Fergani a interpretat în primul rând cântecul oriental, în stilul egiptean. Instrumentist la vioară, a îmbrăţişat din 1951 stilul tradiţional tunisian - ''malouf''. 

A realizat sute de înregistrări, iar ultima sa apariţie publică a fost în iulie 2015. Interpretul va fi înhumat în localitatea Constantine.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: paris
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close