Antena 3 CNN Externe Moldova a ales: Opoziţia a obţinut 53 de mandate, comuniştii 48. Niciunii nu pot desemna preşedintele (VIDEO)

Moldova a ales: Opoziţia a obţinut 53 de mandate, comuniştii 48. Niciunii nu pot desemna preşedintele (VIDEO)

Moldova a ales: Opoziţia a obţinut 53 de mandate, comuniştii 48. Niciunii nu pot desemna preşedintele (VIDEO)
Sursa foto: moldova alegeri
30 Iul 2009   •   10:50

După numărarea a aproape 98,3% voturi, partidele de opoziţie au devansat Partidul Comuniştilor, obţinând peste 50% din voturile alegătorilor. Partidul Comunist a obţinut 45% din voturi. Astfel, opoziţia şi-a asigurat 53 de mandate, în viitorul Parlament, iar comuniştii 48. Acestea nu sunt însă suficiente pentru a realiza majoritatea parlamentaraă, necesară impunerii unui sef al statului. Cele patru formaţiuni din opoziţie au anunţat deja că ar putea forma o coaliţie de guvernare.

Pentru formarea majoritaţii în Parlament, şi deci impunerea unui candidat la conducerea ţarii, este nevoie de 61 de mandate.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obţinut 45,1% din voturi şi astfel 48 mandate în viitorul Parlament. Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova a obţinut 16,4 procente din voturi, adică 17 mandate. Partidul Liberal a luat 14,4 procente, deci 15 mandate, iar Partidul Democrat a obţinut 12,6% din voturi, ceea ce înseamnă 13 mandate. După scrutinul de miercuri, Alianţa Moldova Noastră a obţinut 7,4 procente - adică 8 mandate.

Celelalte trei partide care s-au prezentat la scrutin nu au reuşit sa treacă pragul electoral de 5%, necesar intrarii în Parlament.

Dacă după numararea tutror voturilor, aceste rezultate se vor confirma, o larga coaliţie ar fi necesară în Parlament pentru a-l alege pe viitorul preşedinte moldovean.

Liderii opoziţiei au declarat însă în campania electorala, dar şi imediat după scrutin, că nu vor coaliza cu comuniştii. La rândul sau, Vladimir Voronin a anunţat după alegeri că formaţiunea sa va face coaliţie doar cu partidele care vor accepta principiile propuse de comunişti.

Presa străină comentează că victoria opoziţiei din Republica Moldova va permite acestei ţări sa se apropie de Uniunea Europeană şi NATO, reprezentând în acelaşi timp o lovitură pentru Rusia.



Vezi lista completă a parlamentarilor

Antena 3

×
Subiecte în articol: alegeri comunisti opozitie
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close