Antena 3 CNN Externe Moldova alege preşedintele pe 23 octombrie. UE promite ajutor financiar

Moldova alege preşedintele pe 23 octombrie. UE promite ajutor financiar

Moldova alege preşedintele pe 23 octombrie. UE promite ajutor financiar
Sursa foto: moldova
08 Oct 2009   •   08:06

Parlamentul moldovean va vota pentru alegerea unui nou preşedinte pe 23 octombrie, iar în acest sens a fost formată o comisie electorală prezidenţială specială.
Marian Lupu, liderul Partidului Democratic Moldovean, este singurul nominalizat al actualei alianţe la conducere. Conform legislaţiei, preşedintele este ales de parlament cu cel puţin 61 de voturi din cei 101 membri.
Totuşi situaţia politică de la Chişinău rămâne încordată la şase luni după ce alegerile parlamentare câştigate de Partidul Comunist au declanşat tulburări în capitala Moldovei, sub motivul că votul a fost fraudat.
Alegerile au fost repetate după ce opoziţia a boicotat de două ori alegerea unui nou preşedinte, comuniştilor având un vot în minus pentru a alege un preşedinte.
Alegerile din 29 iulie au acordat Partidului Comunist 48 de locuri, cu 12 mai puţin decât scrutinul din 5 aprilie.
Alianţa pentru integrare europeană, ce cuprine Partidul Democratic, Partidul Liberal Democratic, Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră, are 53 de locuri, ceea ce lasă loc unei noi crize politice dacă opt parlamentari comunişti nu votează candidatul propus.
Pe de altă parte, Moldova ar putea primi, în perioada următoare, un ajutor financiar de circa 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene (CE), pentru susţinerea bugetului, a anunţat miercuri un reprezentant al Delegaţiei CE la Chişinău, citat de Europa Liberă în pagina electronică.
Directorul Secţiei politice şi economice a Delegaţiei Comisiei Europene, Wolfgang Behrendt, a declarat, de asemenea, că necesităţile vor fi evaluate săptămâna viitoare, în cadrul unei misiuni a Fondului Monetar Internaţional (FMI) care se va afla la Chişinău.
Behrendt a adăugat că, până la sfârşitul anului, ar putea fi demarate negocieri pentru un nou cadru, mai avansat, de colaborare cu Republica Moldova.
Acest cadru ar putea lua forma unui acord de asociere la Uniunea Europeană, dar fără specificarea unei perspective clare de aderare, a precizat acesta.
Într-un termen restrâns, ar putea să fie demarată şi negocierea unui acord de liberaizare a comerţului între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, a mai spus reprezentantul Comisiei Europene la Chişinău.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ajutor financiar Comisia Europeana
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close