Antena 3 CNN Externe Moldova: comuniştii lansează campanie de răsturnare a guvernului

Moldova: comuniştii lansează campanie de răsturnare a guvernului

Moldova: comuniştii lansează campanie de răsturnare a guvernului
Sursa foto: moldoa
11 Mar 2010   •   16:30

Comuniştii moldoveni intenţionează să organizeze un referendum privind o moţiune de cenzură contra actualul preşedinte Mihai Ghimpu şi a guvernului, arăta deputatul comunist Vadim Mişin.
Statul moldovean este blocat într-o criză politică de la alegerile parlamentare de anul trectu când coaliţia pro-occidentală i-a învins la mică distanţă pe comunişti.
Incapacitatea noii legislaturi de a alege un nou preşedinte a contribuit la criza economică severă a Moldovei.
Constituţia moldoveană cere dizolvarea parlamentului şi noi alegeri generale dacă parlamentarii eşuează de două ori în a alege un nou preşedinte. Două noi parlamente au eşuat anul trecut să aleagă un preşedinte, iar conform constituţiei, alte alegeri generale nu pot fi organizate până la toamnă.
Pe de altă parte, oponenţii comuniştilor doresc să organizeze un referendum pentru a modifica legea electorală şi să facă mai uşoară numirea unui preşedinte.
"Nu vor exista alegeri parlamentare anticipate în Moldova. Vom avea o nouă Constituţie," declara Ghimpu, care este şi preşedinte al parlamentului.
Comuniştii moldoveni au calificat deja decizia ca fiind "uzurpare a puterii." Mai mult, ei au promis să boicoteze viitoarele şedinţe ale parlamentului moldovean.
Pentru a deveni preşedinte, un candidat are nevoie de 61 de voturi din 101, dar nici o forţă politică nu deţine destule locuri pentru a asigura victoria.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mihai Ghimpu
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close