Antena 3 CNN Externe Moldova crede că nu va avea de suferit din cauza sărbătorii anti-sovietice

Moldova crede că nu va avea de suferit din cauza sărbătorii anti-sovietice

 Moldova crede că nu va avea de suferit din cauza sărbătorii anti-sovietice
Sursa foto: Victor Osipov
08 Iul 2010   •   08:00

 

 

Un  oficial moldovean a declarat că după întâlniri la Moscova nu se aşteaptă ca Moscova să ia măsuri dure contra Moldovei ca răspuns la stabilirea unei Zile a Ocupaţiei Sovietice.

Vicepremierul Victor Osipov a declarat că a ajuns la această concluzie după o întâlnire la Moscova cu Iuri Zubakov, vicesecretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

"Percepţia şi speranţa mea este că Moscova nu va face niciun pas efectiv, comparabil cu reacţia sa iniţială emoţională," declara Osipov, care este responsabil cu chestiunile privind republica separatista Transnistria.

Cu toate acestea, Osipov a recunoscut că omologii săi ruşi văd relaţia cu Moldova ca fiind "dificilă " şi nu promit o reluare a negocierilor în format de "5+2" pentru a ajunge la o soluţie în Transnistria.

Preşedintele moldovean Mihai Ghimpu a fost în centrul criticilor Moscovei şi al comuniştilor moldoveni, dar şi al aliaţilor săi de la guvernare, după ce a emis un decret prin care stabileşte data de 28 iunie ca "Ziua Ocupaţiei Sovietice."

Ministerul rus de Externe a criticat, în această săptămână, decretul lui Ghimpu, calificându-l o tentativă de "a rescrie istoria." O declaraţie similară a adoptat, în unanimitate, Duma de Stat a Rusiei.

Iar primarul Mosovei, Iuri Lujkiov, a cerut ruşilor să boicoteze bunurile moldoveneşti până ce Chişinău nu îşi cere scuze şi decretul nu este anulat.

Pe de altă parte, agenţia guvernamentală pentru protecţia consumatorului a descoperit că vinul moldovenesc, principalul produs de export, este dăunător pentru sănătate deoarece ar conţine chimicale interzise şi a interzis importul.

 

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close