Antena 3 CNN Externe Moldova şi Rusia abordează problema conflictului transnistrean

Moldova şi Rusia abordează problema conflictului transnistrean

Moldova şi Rusia abordează problema conflictului transnistrean
Sursa foto: transnistria
26 Mai 2010   •   09:06

Ministrul moldovean de externe, Iurie Leanca, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, vor discuta despre rezolvarea conflictului transnistrean şi cooperare bilaterală, în timpul vizitei oficiale a lui Leanca la Moscova pe 27 mai, arăta purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe.
"Cooperarea bilaterală va fi principalul subiect al agendei la viitoarele discuţii. Intenţionăm să semnăm un plan ce să sublinieze consultările dintre ministerele noastre de externe pentru 2010," preciza Andrei Nesterenko .
El adăuga că va continua dialogul pentru căile de creştere a eficienţei cooperării în cadrul CSI.
Cele două state vor aborda reglementarea conflictului transnistrean, arăta diplomatul, adăugând că Moscova insistă pe paşi care să restabilească încrederea între cele două părţi din conflict.
Conflictul transnistrean a debutat la începutul lui 1989 cu o lege adoptată de Republica socialistă sovietică moldoveană, care făcea din limba moldoveană limba oficială în acest stat.
Decizia a provocat o reacţie puternică în regiunea transnistreană majoritar rusă.
Republica Transnistria şi-a anunţat independenţa la 2 septembrie 1990. Guvernul moldovean nu a recunocut noul stat şi a trimis trupe în regiune.
O serie de conflicte a culminat cu o luptă la scară largă în iunie 1992, pe malul Nistrului, când 700 de persoane au murit.
Antena3.ro

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close