Antena 3 CNN Externe Moldova şi Transnistria au convenit să ceară medierea Rusiei

Moldova şi Transnistria au convenit să ceară medierea Rusiei

Moldova şi Transnistria au convenit să ceară medierea Rusiei
25 Dec 2008   •   00:16

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, şi liderul transnistrean, Igor Smirnov, au stabilit, miercuri, să continue consultările în format 2+1, cu participarea Tiraspolului, a Chişinăului şi a Moscovei, fără a reuşi să ajungă la un acord privind formatul 5+2, transmite PROTV Chişinău.
Întâlnirea dintre Voronin şi Smirnov a avut loc în holul Casei de cultură şi creaţie a tineretului din Tiraspol, în prezenţa reprezentanţilor presei, şi a fost marcată de mai multe momente tensionate, legate inclusiv de subiectul contrabandei din Transnistria.
Voronin a prezentat un pachet de documente privind demilitarizarea zonei, libera circulaţie a persoanelor şi reluarea lucrărilor grupurilor de experţi şi i-a înmânat lui Smirnov proiectul de lege privind statutul juridic al regiunii din stânga Nistrului, elaborat în baza legii din 2005, care prevede transformarea Transnistriei în autonomie teritorială.
După o pauză de jumătate de oră, cei doi lideri au revenit în prezenţa ziariştilor, precizând că au căzut de acord asupra unor subiecte. "Noi nu ne-am înţeles clar asupra începerii negocierilor în format 5+2. În schimb, am decis cu domnul Smirnov să continuăm consultările în format 2+1 - Moldova, Transnistria şi Federaţia Rusă. Sunt posibile şi alte formate", a declarat Voronin.
"Ne-am înţeles să creăm nişte grupuri economice. Din punct de vedere al verificării - cine, cui şi ce plăteşte (...) Noi vom anula toate plăţile pentru cetăţenii moldoveni care trec prin Transnistria", a afirmat, la rândul său, Smirnov.
Cei doi lideri au adăugat că vor încerca să rezolve şi problema liberei circulaţii a funcţionarilor pe ambele teritorii, iar Vladimir Voronin a promis că autorităţile de la Chişinău vor repara mai multe grădiniţe sau spitale din stânga Nistrului.
În plus, ei au convenit şi asupra unei noi întâlniri, la jumătatea lunii martie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Vladimir Voronin Transnistria Rusia
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close