Antena 3 CNN Externe Moldovenii de peste Prut au încredere în Mitropolia Moldovei, posturile TV ruseşti şi UE

Moldovenii de peste Prut au încredere în Mitropolia Moldovei, posturile TV ruseşti şi UE

Moldovenii de peste Prut au încredere în Mitropolia Moldovei, posturile TV ruseşti şi UE
23 Mai 2008   •   16:54

Mitropolia Moldovei, posturile de televiziune ruseşti şi Uniunea Europeană se bucură de cea mai mare încredere din partea cetăţenilor din Republica Moldova, relevă sondajul de opinie „Studiul naţional de opinie publică asupra procesului de integrare europeană şi implementarea Planului de Acţiuni UE-RM”. Mitropolia Moldovei se bucură de încrederea a circa 67,7% din cetăţeni. Aceasta este urmată în topul încrederii moldovenilor de posturile TV din Rusia - 67,5% şi UE cu 67,4%.

Posturile TV din România se află pe poziţia a şaptea în top cu ceva mai mult de 57%, adică aproximativ tot atâta încredere pe care populaţia din Republica Moldova o are pentru Consiliul Europei. Circa o treime din cetăţeni consideră că Republica Moldova are o imagine favorabilă în UE. Astfel, potrivit sondajului, 35,3% din respondenţi au răspuns că Republica Moldova „este privită bine în UE”, iar aproape 29%, au opinat că aceasta nu are nici un fel de imagine în Uniunea Europeană. Peste 26% au declarat că ţara lor are o imagine negativă în vest.

Pentru moldoveni, UE înseamnă prosperitate economică; NATO - aspecte militare, iar Comunitatea Statelor Independente (CSI) - relaţii cu Rusia, arată rezultatele aceluiaşi sondaj. Astfel, Uniunea Europeană este văzută de către cetăţenii Moldovei în special prin: prosperitate economică (16,4%), pace (15,3%), libertatea de a călători, studia şi a lucra în UE (14,3 %), mai multe locuri de muncă (11,6%), bunăstare materială (9,9%).

Majoritatea populaţiei ar vota pentru aderarea la UE şi o treime pentru aderarea la NATO. Respondenţii se pronunţă clar în favoarea UE (69%), în eventualitatea unui referendum şi în proporţie de 34%, în favoarea aderării la NATO, potrivit sondajului.

Peste o treime din participanţii la sondaj consideră că Republica Moldova se va integra în UE în următorii 10-15 ani. Circa 10% consideră că aceasta se va produce în următorii 15-20 de ani, iar aproape 7% - niciodată.

Rompres

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close