Antena 3 CNN Externe Moldovenii vor să-şi aleagă preşedintele prin vot direct. Referendumul nu a fost lipsit de incidente (VIDEO)

Moldovenii vor să-şi aleagă preşedintele prin vot direct. Referendumul nu a fost lipsit de incidente (VIDEO)

Moldovenii vor să-şi aleagă preşedintele prin vot direct. Referendumul nu a fost lipsit de incidente (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Video News
05 Sep 2010   •   20:02

Moldovenii vor să-şi aleagă preşedintele prin vot direct. Este rezultatul referendumului organizat duminică în Republica Moldova. Circa 89,20% dintre cei veniţi la urne au votat "pentru", iar 10,80% "împotrivă". A fost o zi în care nu au lipsit incidentele. Sute de poliţişti au blocat o secţie de votare din Transnistria pentru a-i împiedica pe oameni să voteze. Probleme au fost şi cu sistemul informatic, prea solicitat.

În Transnistria, problemele au început la scurt timp de la deschiderea urnelor. Trei sute de poliţişti i-au împiedicat pe oameni să voteze. Apoi, sistemul informatic din Moldova a fost dat peste cap de un atac cibernetic. Cu toate acestea, sondajele spuneau că referendumul va trece pentru că majoritatea alegătorilor, fie că trăiesc în Moldova sau în România, vor să aleagă preşedintelui prin vot direct.

Sunt, însă, şi mulţi care împărtăşeau părerea comuniştilor şi îi ameninţau, mai în glumă, mai în serios, pe cei de la Putere.

Puterea de la Chişinău crede că soluţia este ca şeful statului să fie ales de electorat.

Consultarea populară ar trebui să pună capăt blocajului politic apărut după alegerile de anul trecut. Alianţa pentru Integrare Europeană i-a învins pe comunişti şi a format guvernul, dar nu dispune de cele 60 de mandate necesare pentru alegerea preşedintelui.



Antena 3

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close