Antena 3 CNN Externe Moment de RECULEGERE la Casa Albă

Moment de RECULEGERE la Casa Albă

Moment de RECULEGERE la Casa Albă
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
14 Dec 2013   •   18:25
Preşedintele american Barack Obama a păstrat sâmbătă un moment de reculegere în memoria celor 26 de victime, inclusiv 20 de copii, ale atacului armat comis la şcoala Sandy Hook, marcând un an de la masacru, relatează AFP, conform Mediafax.
Barack Obama şi soţia sa Michelle au aprins 26 de lumânări, aşezate pe o masă, într-una dintre sălile Casei Albe, după care au păstrat un moment de reculegere, fără să facă declaraţii.
În discursul săptămânal, el a îndemnat, anterior, la "schimbare", pentru evitarea altor drame.
"În urmă cu exact un an, un orăşel liniştit a fost lovit de o violenţă care nu poate fi calificată", a declarat preşedintele, pe un ton solemn, în mesajul înregistrat la Casa Albă. "Şase angajate devotate ale şcolii şi 20 de copii magnifici şi-au pierdut viaţa", a continuat el.
"Dar, pe lângă tristeţe, noi am luat o hotărâre, şi anume hotărârea să înceteze acest fel de tragedii, iar pentru a le face să înceteze este necesară o schimbare", a spus şeful statului american.
Pe 14 decembrie 2012, un tânăr în vârstă de 20 de ani, cu probleme de natură psihică, a ucis în decurs de zece minute, cu o armă semiautomată, 20 de copii şi şase adulţi, la Şcoala primară Sandy Hook, o tragedie care a traumatizat Statele Unite şi care afectează în continuare acest orăşel din Connecticut (nord-est).
În contextul în care sâmbătă au loc comemorări marcând împlinirea unui an de la dramă, Obama a apreciat că "este necesar să facem mai mult pentru a evita ca oameni periculoşi să poată să pună mâna pe o armă".
"Este necesar să facem mai mult pentru a vindeca minţi afectate. Este necesar să facem mai mult pentru a ne proteja copiii", a insistat el.
"Şi nu putem să pierdem din vedere faptul că adevăratele schimbări nu vor veni de la Washington", a subliniat preşedintele. "Ele vor veni de acolo de unde vin întotdeauna, adică de la voi, americanii", a continuat el.
Masacrul de la Nwetown a relansat dezbaterea foarte sensibilă cu privire la controlul armelor de foc. Câteva state şi-au înăsprit între timp legislaţia în domeniu, dar marea reformă solicitată de preşedinte la nivel naţional a fost blocată în aprilie prin refuzul Senatului.
Vineri, un atacator a rănit două persoane într-un liceu, la Centennial, în statul Colorado (vest), după care s-a sinucis. Drama s-a produs în apropiere de Aurora, unde un atac armat comis într-un cinematograf în cursul proiecţiei unui film din seria "Batman" s-a soldat cu 12 morţi, în vara lui 2012. Oraşul se află, de asemenea, în apropierea unui liceu din Columbine, unde 13 elevi au fost ucişi de doi colegi în 1999.
 

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close