Antena 3 CNN Externe Moment istoric. Israelienii şi palestinienii fac primii paşi spre pace

Moment istoric. Israelienii şi palestinienii fac primii paşi spre pace

Moment istoric. Israelienii şi palestinienii fac primii paşi spre pace
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
28 Iul 2013   •   16:33
Guvernul israelian a aprobat un proiect de lege care prevede că orice acord de pace cu palestinienii va fi supus unui referendum, potrivit unui comunicat al biroului premierului Benjamin Netanyahu, relatează AFP, conform Mediafax.
"Orice acord care poate fi încheiat în cadrul negocierilor va fi supus unui referendum", afirmă textul care îl citează pe Netanyahu. "Este important ca, pentru astfel de decizii istorice, fiecare cetăţean să voteze direct pe un subiect care va decide viitorul ţării", a adăugat el.
Un oficial palestinian a declarat sâmbătă pentru AFP că negocierile de pace între israelieni şi palestinieni, aflate într-un punct mort de trei ani, ar urma să se reia marţi, la Washington.
Israelul nu a confirmat încă oficial reluarea lor. 
Potrivit unui rezumat al reuniunii, Guvernul a văzut aprobarea acestui proiect drept "urgentă şi importantă" şi a cerut Parlamentului să se pronunţe rapid asupra lui. 
Presa israeliană a afirmat că textul ar putea fi prezentat în această săptămână Parlamentului pentru o primă lectură.
Referendumul ar fi astfel ultima etapă pentru ratificarea un acord de pace după aprobarea Guvernului şi a Parlamentului. 
Acest proiect de lege este văzut ca un gest faţă de miniştrii de dreapta care se tem de concesiile care ar putea fi cerute Israelului în cadrul negocierilor. 
El obligă astfel la organizarea unei consultări populare în cazul în care teritoriile aflate sub control israelian sunt cedate în virtutea unui acord de pace sau a unei decizii a Cabinetului. 
 

×
Subiecte în articol: Israel pace referendum Palestina
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close