Antena 3 CNN Externe Monstrul din Oslo, în deplinătatea facultăţilor mintale? Avocaţii victimelor solicită o nouă expertiză psihiatrică a lui Anders Breivik

Monstrul din Oslo, în deplinătatea facultăţilor mintale? Avocaţii victimelor solicită o nouă expertiză psihiatrică a lui Anders Breivik

Monstrul din Oslo, în deplinătatea facultăţilor mintale? Avocaţii victimelor solicită o nouă expertiză psihiatrică a lui Anders Breivik
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
05 Ian 2012   •   22:45

Avocaţii victimelor extremistului Anders Behring Breivik au cerut, joi, o nouă examinare psihiatrică a acestuia. Motivarea avocaţilor are la bază observaţiile mai multor psihologi care susţin că extremistul este în deplinătatea facultăţilor mintale, în contradicţie cu concluziile oficiale, relatează AFP.

Într-o scrisoare publică a tribunalului din Oslo, avocaţii a 56 dintre supravieţuitorii şi apropiaţii victimelor au pus sub semnul întrebării diagnosticul, de anul trecut, dat de doi experţi psihiatrici.
   
Acest diagnostic indică faptul că Breivik suferă de "schizofrenie paranoică", fapt care ar putea duce la o internare în centre psihiatrice specializate în locul închisorii, posibilitate care şochează mulţi norvegieni.
   
"Mai multe părţi civile, care l-au văzut la Utoeya, consideră că era cinic şi raţional acest lucru fiind în contradicţie cu afirmaţia că ar fi psihotic", au indicat avocaţii.

Într-o scrisoare publicată miercuri de către tribunalul din Oslo, avocaţii lui Behring Breivik arată că ei şi clientul lor se opun unei noi evaluări psihiatrice.
   
Tribunalul din Oslo va trebui să decidă până spre mijlocul lunii ianuarie dacă se va întocmi un nou raport pshihiatric extremistului de 32 de ani, procesul putând începe astfel pe 16 aprilie.

Breivik a detonat o bombă în apropiere de sediul Guvernului norvegian, pe 22 iulie 2011, apoi a deschis focul asupra a sute de tineri laburişti, reuniţi la o şcoală de vară pe insula Utoya, în apropiere de Oslo, făcând 77 de victime, majoritatea tineri.
   
La 29 noiembrie, doi experţi psihiatri mandataţi de tribunalul din Oslo au concluzionat că Behring Breivik suferă de "schizofrenie paranoică" şi că nu poate fi considerat responsabil penal pentru gesturile sale.

×
Subiecte în articol: Anders Breivik
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close