Antena 3 CNN Externe Moody's: Ieşirea Greciei din zona euro pune în pericol moneda unică europeană

Moody's: Ieşirea Greciei din zona euro pune în pericol moneda unică europeană

Moody's: Ieşirea Greciei din zona euro pune în pericol moneda unică europeană
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    11 Iun 2012   •   23:41

Ieşirea Greciei din zona euro ar putea constitui o ameninţare pentru existenţa monedei unice, a atras atenția Agenţia internaţională de rating Moody's, potrivit Reuters.

”Dacă ar părăsi zona euro, Grecia ar pune în pericol însăşi existenţa monedei euro. Vom fi obligaţi să revizuim ratingurile tuturor ţărilor din zona monedei unice, inclusiv ale ţărilor care sunt în categoria Aaa”, se arată într-un comunicat al agenţiei.

Ieşirea Greciei din zona euro va afecta în special ratingurile de ţară pentru Cipru, Portugalia, Irlanda, Italia şi Spania, conform Moody's.

Problemele sectorului bancar din Spania, a căror rezolvare ar necesita o asistenţă financiară semnificativă, au un impact negativ asupra ratingului suveran de credite al acestei ţări.

”Alţi membri ai Uniunii Europene ar putea fi de asemenea afectaţi având în vedere strânsele legături financiare şi comerciale între membrii blocului valutar al Uniunii Europene” - afirmă analiştii, în contextul în care în Grecia sunt programate alegeri parlamentare repetate pe 17 iunie.

În cazul în care grecii vor vota pentru partidele socialiste, care resping termenii acordurilor încheiate de Atena pentru primirea asistenţei internaţionale de 130 de miliarde de euro, ţara ar putea intra în incapacitate de plată şi ar putea părăsi spaţiul monedei unice.

În cazul în care noul guvern elen, ce va rezulta în urma scrutinului, va reuşi să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali, ratingurile ţărilor din zona euro vor rămâne la nivelul actual, subliniază Moody's.

După ce ministrul spaniol de finanţe Luis de Guindos a făcut un apel de ajutor către Uniunea Europeană, miniştrii de finanţe din zona euro au decis sâmbătă să ofere asistenţă Spaniei în valoare de 100 de miliarde de euro din fondurile de rezerva pentru a stabiliza sistemul bancar din această ţară.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a retrogradat luni, cu două trepte, calificativele primelor două bănci din Spania, respectiv Banco Santander şi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA).


×
Subiecte în articol: Moody's Grecia pericol moneda euro Spania
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close