Antena 3 CNN Externe Moscova se pregătește de bombardamente. Sisteme antiaeriene Panțîr, ridicate cu macaraua pe ministerele din capitala rusă

Moscova se pregătește de bombardamente. Sisteme antiaeriene Panțîr, ridicate cu macaraua pe ministerele din capitala rusă

Mai multe sisteme de apărare antiaeriană Panţîr au fost amplasate pe clădiri administrative din Moscova pentru a intercepta eventuale aeronave și rachete balistice inamice

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Ian 2023   •   10:00

Un astfel de sistem a fost instalat chiar pe acoperișul Ministerului Apărării de la Moscova, relatează Antena 3 CNN.

De asemenea, în imaginile și videoclipurile apărute pe Twitter se vede cum un alt sistem antiaerian este ridicat cu macaraua pe acoperișul unei clădiri din capitala rusă.

Aceasta ar aparține Ministerului Educației și se află în apropiere de Kremlin.

Potrivit oficialilor militari ruși, sistemele ale căror fotografii au apărut pe rețelele sociale ar putea fi folosite și împotriva unor amenințări de dimensiuni mai mici, cum ar fi dronele militare sau comerciale.

Cum arată sistemul antiaerian Panțîr, despre care rușii susțin că este superior multor sisteme occidentale

Sistemul antiaerian Panțîr (în rusă: armură) este un dispozitiv cu rachete sol-aer cu rază medie de acțiune.

Panțîr a fost concepută drept succesor al sistemului Tunguska M1.

Este proiectat pentru apărarea punctuală a instalațiilor militare, industriale și administrative împotriva aeronavelor, elicopterelor, munițiilor de precizie, rachetelor de croazieră și dronelor, dar și pentru a oferi protecție suplimentară unităților de apărare aeriană împotriva atacurilor inamice din aer.

Prima versiune a fost finalizată în 1995, fiind dotată cu un radar 1L36.

Panțîr lansează rachete în cadență de una pe secundă

Sistemul poate fi amplasat pe roți sau pe șenile sau poate fi staționar, fiind deservit de doi până la trei operatori.

Dispune de tunuri antiaeriene automate 2A38M calibrul 30 mm și de rachete sol-aer din familiile 95Ya6, 95YA6-2/M, 23Ya6, 57E6 și 57E6-E, cu urmărire radar sau optică a țintei și ghidare prin comandă radio.

După ce primește coordonatele țintei, sistemul poate angaja ținta cu ajutorul radarului într-un interval de la -5 la +85 grade, pe verticală.

Intervalul dintre lansările de rachete este de 1 – 1,5 secunde, ceea ce reprezintă un record mondial pentru sistemele analogice.

Rușii spun că situația din Moscova se regăsește și în alte capitale ale lumii

Pe rețelele sociale frecventate de bloggerii ruși care scriu pe teme militare se invocă frecvent că situația din Moscova nu ar fi singulară.

Astfel, se spune acolo că sistemul american de apărare antiaeriană AN/TWQ-1 Avenger a fost depistat de jurnaliști pe acoperișul unei clădiri vizavi de Casa Albă, după ce un obiect suspect a fost detectat în spațiul aerian al capitalei americane (foto următoare).

Ce-i drept, informația datează din 2019.

De asemenea,  tunurile antiaeriene M167 VADS sunt frecvent semnalate pe clădirile înalte din Coreea de Sud, fiind amplasate cu ajutorul elicopterelor (foto următoare).

Aici, situația ar fi justificată de amenințarea reprezentată de statul vecin, Coreea de Nord.

×
Subiecte în articol: Panțîr Moscova
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close