Antena 3 CNN Externe Moscova anunță că a preluat complet controlul unui oraș important din estul Ucrainei

Moscova anunță că a preluat complet controlul unui oraș important din estul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării transmite că orașul Lyman din regiunea Donețk este "sub controlul deplin" al trupelor Moscovei și al separatiștilor din Donbas.

Moscova anunță că a preluat complet controlul unui oraș important din estul Ucrainei
de Adrian Iclozan    |    28 Mai 2022   •   12:51

Anunțul vine la o zi după ce separatiștii pro-ruși au anunțat că au capturat complet orașul, care este un important nod feroviar situat la vest de Severodonețk.

Lyman oferă acces strategic la poduri feroviare și rutiere peste râul Doneț.

"În urma acțiunilor comune ale unităților miliției din Republica Populară Donețk și ale forțelor armate ruse, orașul Lyman a fost complet eliberat de naționaliștii ucraineni", se arată în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

Vineri, Ucraina a confirmat că Rusia a capturat "cea mai mare parte" din Lyman, dar că forțele sale continuă să blocheze înaintarea inamicului spre Sloviansk, oraș aflat la o jumătate de oră de mers pe șosea spre sud-vest.

Britanicii confirmă avansul rușilor la Lyman

Forțele ruse au capturat "probabil" cea mai mare parte a orașului Lyman, în nordul regiunii Donețk, într-o operațiune preliminară pentru următoarea etapă a ofensivei lor în estul Ucrainei.

O mențiune în acest sens apare în cea mai recentă actualizare a informațiilor privind Ucraina, realizară de Ministerul britanic al Apărării.

Ministerul arată că Lyman este locul unde se află o joncțiune feroviară majoră și oferă, de asemenea, acces la poduri feroviare și rutiere importante peste râul Doneț.

Actualizarea precizează că este probabil ca trupele ruse să "aibă ca prioritate forțarea unei traversări a râului" în zilele următoare.

Kievul anunță că Rusia a pierdut în Ucraina de două ori mai mulți soldați decât în Afganistan

Forțele ruse au pierdut în Ucraina, până la data de 28 mai, circa 30.000 de militari, 207 avioane și 1.330 de tancuri, conform unei informări a armatei ucrainene prezentată de publicația Kiev Independent.

Bilanțul provizoriu - care nu poate fi verificat în mod independent - este dublu față de pierderile înregistrate de Moscova în timpul războiului din Afganistan, din anii '80.

Conform Kievului, rușii au mai pierdut 174 de elicoptere, 3.258 de vehicule blindate, 13 nave, 628 de unități de artilerie, 503 drone, 203 lansatoare de rachete și 93 de sisteme de apărare anti-aeriană.

Foto: soldați ruși în Donețk

×
Subiecte în articol: Lyman Moscova donetk
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close