Antena 3 CNN Externe Moscova și Kiev, negocieri în Turcia cu emisari ONU. Care este miza discuțiilor

Moscova și Kiev, negocieri în Turcia cu emisari ONU. Care este miza discuțiilor

Delegații militare din Ucraina, Rusia și Turcia se întâlnesc, miercuri, la Istanbul, cu oficiali ai ONU pentru a discuta deblocarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene.

Moscova și Kiev, negocieri în Turcia cu emisari ONU. Care este miza discuțiilor
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iul 2022   •   08:32

Turcia a colaborat cu Națiunile Unite pentru a intermedia un acord, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la majorarea prețurilor globale la cereale, ulei de gătit, combustibil și îngrășăminte.

Potrivit diplomaților, elementele planului discutat includ ghidarea navelor ucrainene care transportă cereale prin apele portuare minate.

Rusia spune că ar fi de acord cu un armistițiu pe parcursul deplasării navelor iar Turcia - sprijinită de Națiunile Unite - ar urma să inspecteze navele pentru a calma temerile rusești privind contrabanda cu arme, relatează Reuters.

"Într-adevăr, lucrăm din greu, dar mai este încă un drum de parcurs", a declarat marți secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Zeci de milioane de tone de cereale, blocate la Odesa

Ucraina și Rusia sunt furnizori cheie de grâu la nivel mondial, în timp ce Rusia este, de asemenea, un mare exportator de îngrășăminte, iar Ucraina, un producător semnificativ de porumb și ulei de floarea-soarelui.

Invazia Rusiei și blocada impusă porturilor ucrainene au făcut imposibile exporturile pe mare, motiv pentru care peste 20 de milioane de tone de cereale au rămas în silozurile de la Odesa.

Recolta viitoare este, de asemenea, în pericol, deoarece Ucraina este acum în criză de spațiu de depozitare din cauza opririi exporturilor.

Chiar dacă se ajunge la un acord pentru reluarea exporturilor ucrainene, diplomații spun că firmele de transport maritim și vor avea apoi nevoie de asigurări pentru a relua comerțul, având în vedere riscurile de navigare în apele minate.

Ucraina, la rândul său, se teme că deminarea porturilor ar face-o mult mai vulnerabilă la un atac rusesc din Marea Neagră.

Foto: navă militară turcă în portul ucrainean Odesa, martie 2021

×
Subiecte în articol: turcia Rusia negocieri cereale Ucraina
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close