Antena 3 CNN Externe Moscova: Nu există nicio dovadă că Iran dezvoltă arme nucleare

Moscova: Nu există nicio dovadă că Iran dezvoltă arme nucleare

Moscova: Nu există nicio dovadă că Iran dezvoltă arme nucleare
Sursa foto: iran nuclear
26 Feb 2010   •   22:21

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, arăta că nu există nici o dovadă concretă că Iran dezvoltă arme nucleare, dar Teheran trebuie să clarifice unele chestiuni cheie ale programului său nuclear pentru a evita o acţiune internaţională.
Recenta iniţiativă a Iranului de a începe îmbogăţirea uraniului la 20 procente a declanşat un nou val de critici internaţionale, iar SUA a făcut apel la noi sancţiuni mai dure contra republicii islamice.
"Nu există nicio dovadă că Iran a luat decizia de a produce arme nucleare," declara Lavrov pentru RIA Novosti. El a adăugat că Iran nu a cooperat corespunzător cu organizaţiile internaţionale pe marginea preocupărilor pentru programul său nuclear şi arăta că dacă situaţia persistă "nu pot exclude că ONU, prin Consiliul de Securitate, va trebui să ia în considerare situaţia din nou."
Lavrov a mai arătat că sancţiuni este puţin probabil să fie eficiente.
"Dacă alegem sancţiunile, nu vom merge mai departe de scopul nostru de a apăra regimul de nonproliferare. Nu vrem ca regimul de nonproliferare să fie folosit pentru ... a strangula Iranul, sau pentru a face paşi care deteriorează situaţia şi standardul de viaţă pentru poporul iranian".
Lavrov a mai recunoscut dreptul Iranului de a desfăşura activităţi nucleare, dar a cerut statului să respecte responsabilităţile internaţionale şi să răspundă la toate întrebările puse de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
El i-a asigurat pe reporteri că organismul nuclear al ONU continuă să monitorizeze activităţile nucleare ale Iranului, inclusiv recentul program de îmbogăţire a uraniului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close