Antena 3 CNN Externe Moscova susţine că Georgia adăposteşte rebeli islamişti

Moscova susţine că Georgia adăposteşte rebeli islamişti

Moscova susţine că Georgia adăposteşte rebeli islamişti
Sursa foto: rusia armata
15 Ian 2010   •   03:44

Rusia a acuzat că rebeli islamişti sunt antrenaţi în Georgia pentru a lansa atacuri în Cecenia şi regunile vecine. Oficialii ruşi au afirmat că finanţări şi antrenamente externe au contribuit la creşterea insurgenţei islamiste în ultimele luni din Caucaz, incluzând aici Cecenia, Inguşetia şi Daghestan.

"La bazele militare din Georgia, grupuri teroriste sunt antrenate de instructori străini pentru a efectua atacuri în Rusia," declara viceministrul de Interne Arkadi Edelev, citat de RIA Novosti.
El nu a acuzat direct guvernul georgian de complicitate şi nu a specificat ce naţionalitate au instructorii. Rusia a mai acuzat şi în trecut că luptători arabi antenează rebeli ceceni, dar nu a menţionat Georgia.

Georgia şi Rusia sunt acum într-o situaţie de Război Rece după conflictul din august, când Moscova a respins armat tentativa georgiană de a reasimila republica separatistă Osetia de Sud.

Edelev a calculat că antrenamentul a contribuit la o creştere cu 19 procente a "atacurilor teroriste " din regiunile caucaziene ruseşti în 2009 .
În timpul celui de-al doilea război din Cecenia în anii 90, Moscova declara că strâmtoarea Pankisi din Georgia, la graniţa cu Cecenia, servea ca adăpost pentru luptătorii de gherilă.

Acum oficialii de la Tbilisi au menţionat că unii refugaţi ceceni încă mai trăiesc acolo, dar nu şi militanţi.

Şeful serviciului de securitate rus FSB acuza Georgia în octombrie că ar colabora cu al Qaeda şi ajută militanţii islamişti, acuzaţii respinse de Tbilisi ca "absurde."
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close