Antena 3 CNN Externe O mostră cosmică rară de pe asteroidul Bennu a fost dusă de nava spațială Osiris-Rex, în Utah

O mostră cosmică rară de pe asteroidul Bennu a fost dusă de nava spațială Osiris-Rex, în Utah

Nava spațială Osiris-Rex a livrat oamenilor de știință, în trecerea sa pe lângă Terra, un cadou cosmic rar: un eșantion imaculat colectat de pe asteroidul Bennu, aflat în apropierea Pământului.

de Claudia Popovici    |    24 Sep 2023   •   19:25

Mai exact, nava ce aparține NASA a eliberat din spațiu spre o zonă de aterizare în deșertul Uta din Statele Unite o capsulă, care conține roci și sol de asteroid.

Sonda Osiris Rex, care a prelevat mostre de asteroizi, a aterizat în Utah cu ajutorul unei parașute. Este prima misiune a agenției spațiale americane de colectare a unui eșantion de pe un asteroid.

O echipă va confirma acum locul de aterizare și va zbura pentru a-l recupera, potrivit Sky News.

Un sfert din eșantion va fi oferit unui grup de peste 200 de persoane de la 38 de instituții din întreaga lume, inclusiv unei echipe de oameni de știință de la Universitatea din Manchester și de la Muzeul de Istorie Naturală.

Misiunea a fost lansată acum 7 ani. Lansată în septembrie 2016, Osiris-Rex a ajuns doi ani mai târziu la asteroidul Bennu.

Studierea eșantionului îi poate ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă detalii cheie despre originile sistemului nostru solar, deoarece asteroizii sunt rămășițe ale unor episoade cosmice de acum 4,5 miliarde de ani.

×
Subiecte în articol: asteroid nava spatiala
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close