Antena 3 CNN Externe Motivele pentru care Comisia Europeană critică Romania

Motivele pentru care Comisia Europeană critică Romania

Comisia Europeană critică Romania pentru numirea procurorilor şefi la DIICOT şi la Parchetul General în 2020, dar şi pentru că nu a desfiinţat Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Motivele pentru care Comisia Europeană critică Romania
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    09 Iun 2021   •   12:00

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, susţine că lucrurile se vor agrava în condițiile în care instanțe din România au început să pronunțe decizii potrivit cărora activitatea SIIJ este în afara reglementărilor europene.

"Nu putem aştepta de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene să ne rezolve problemele interne. Ni s-a lăsat toată libertatea să facem acest lucru.De asemenea, nu putem aştepta doar de la justiţie să fie rezolvate aceste probleme. Ca atare, este foarte important ca noi, politicienii, să găsim soluţa pentru desfiinţarea grabnică a acestei secțiii pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Legile justiției, care au fost atent monitorizate și analizate de către Comisia Europeană", a declarat marţi, ministrul Justiției, Stelian Ion.

Raportul prezintâ bilanțul progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 și până în prezent.

Florin Cîţu: "Raportul MCV este unul pozitiv pentru România"

Raportul MCV publicat astăzi este unul pozitiv pentru România. Comisia Europeană apreciază faptul că în 2021 s-au...

Posted by Florin Cîţu on Tuesday, 8 June 2021

Premierul Florin Cîțu susține ca evaluarea este una pozitiva iar Comisia Europeană apreciază că în 2021 s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările.

"Raportul MCV publicat astăzi este unul pozitiv pentru România. Comisia Europeană apreciază faptul că în 2021 s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările rămase din cadrul MCV.

Marea bătălie pentru o justiție independentă este, de fapt, bătălia pentru normalitatea unei societăți democratice. Legile și instituțiile trebuie să garanteze eficiența actului de justiție pentru cetățeni și independența sistemului judiciar.

În perioada următoare, trebuie să corectăm cât mai repede greșelile legislative săvârșite cu intenție de PSD! Într-o guvernare eficientă, legile bune rezolvă probleme, nu generează probleme!", a scris Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.

Victor Ponta critcă Guvernul că nu a reuşit să îndeplinească recomandările Comisiei Europene

Fostul premier, Victor Ponta, critică faptul că actuala putere nu a reuşit să îndeplinească recomandările Comisiei Europene pentru ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să fie ridicat.

"Eu ştiu că în 2014 ,mulţi dintre cei care sunt acum la Guvern explicau cum domne, nu trebuie să iasă Ponta preşedinte ca să ridicăm MCV-ul, să primim viză de America, să fim primţi în Schengen, că din cauza lui Ponta nu suntem primiţi în Schengen. După aia, nu s-a rezolvat tot din cauza PSD-ului", a declarat Victor Ponta în emisiunea "Subiectiv" de la Antena 3.

Comisia Europeana așteaptă ca autoritățile române să transpună angajamentele asumate în măsuri concrete, legislative. Îndeplinirea recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esențială pentru procesul de reformă și pentru ca România să încheie procesul MCV, mai arată Comisia Europeană.

×
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close