Antena 3 CNN Externe Motivul pentru care Elveţia a fost neutră în războaie timp de sute de ani

Motivul pentru care Elveţia a fost neutră în războaie timp de sute de ani

Motivul pentru care Elveţia a fost neutră în războaie timp de sute de ani
Sursa foto: Foto: pixabay.com
25 Dec 2017   •   12:57

Când vine vorba de război, Elveţia este un caz ciudat. Exceptând perioada în care Napoleon a invadat Elveţia la începutul secolului al XIX-lea, mica ţară din centrul Europei a stat departe de războaiele de pe continent timp de jumătate de mileniu. Motivul constă în Bătălia de la Marignano.

Bătălia de la Marignano este o luptă majoră între Franţa şi Elveţia, care a avut loc la începutul secolului al XVI-lea, în anul 1511, scrie War History Online.

Armata franceză, sub comanda noului Rege Francis, a decis să-i surprindă pe eleveţieni prin trecerea trupelor printr-un pas prin Alpi, nefolosit până atunci, pentru a ajunge în regiunea din jurul oraşului Milan.

Înfrângerea a dus la pacea cu francezii care a avut implicaţii pe termen lung. Tratatul avea o clauză de „pace eternă”, stipulând că Franţa şi Elveţia nu vor mai lupta niciodată una împotriva celeilalte şi nu s-ar alia cu duşmanii celeilalte.

De-a lungul secolelor, neutralitatea Elveţiei a devenit şi mai puternică, astăzi existând legi care împiedică cetăţenii Elveţiei să lupte în războaie străine.

×
Subiecte în articol: Elvetia
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close