Antena 3 CNN Externe Mullahul Abdul Ghani Baradar, unul din cofondatorii milițiilor Taliban, va conduce noul guvern afgan

Mullahul Abdul Ghani Baradar, unul din cofondatorii milițiilor Taliban, va conduce noul guvern afgan

Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, va fi cel care va conduce noul guvern al Afganistanului. Noul guvern va fi anunțat în cursul zilei de azi.

Mullahul Abdul Ghani Baradar, unul din cofondatorii milițiilor Taliban, va conduce noul guvern afgan
Sursa foto: Twitter/Reuters
de Alexandra Ionescu    |    03 Sep 2021   •   17:03

Prioritatea noului guvern ar fi încercarea de redresare a unei economii care se confruntă cu seceta și ravagiile lăsate de un conflict de 20 de ani care a ucis aproximativ 240.000 de afgani.

Surse au declarat pe 3 septembrie că Mullah Mohammad Yaqoob, fiul liderului spiritual al talibanilor Mullah Mohammad Omar, și Sher Mohammad Abbass Stanekzai, membru al biroului politic de la Doha al talibanilor, vor ocupa funcții guvernamentale superioare.

„Toți liderii de vârf au ajuns la Kabul, unde pregătirile sunt în faza finală pentru a anunța noul guvern”, a declarat, pentru Reuters, un oficial taliban.

O altă sursă a spus că liderul taliban Haibatullah Akhunzada se va concentra pe probleme religioase și guvernare în bazele legilor islamului.

Noul guvern va cuprinde 25 de ministere, cu un consiliu consultativ, sau shura, din 12 cărturari musulmani

Baradar, care a trăit în Qatar cu conducerea politică a mișcării în ultimii ani, a ajuns la Kandahar și apoi la Kabul la scurt timp după ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului.

Abdul Ghani Baradar, lderul taliban eliberat dintr-o închisoare pakistaneză la cererea Statelor Unite, acum 3 ani, a obținut o victorie de nedisputat a războiului de 20 de ani.

Deși Haibatullah Akhundzada este liderul talibenilor, Baradar este consilierul politic, și imaginea din fața camerelor. 

Într-o declarație televizată, acesta a spus că adevăratul test al talibanilor abia acum începe și că ei trebuie să servească națiunea.

Întoarcerea lui Baradar la putere arată incapacitatea Afganistanului de a lăsa în urmă un trecut sângeros

Istoria lui este istoria unei țări măcinată de un conflict inutil.

Baradar a crescut în Kandahar, locul de naștere al mișcării talibane.

Acesta a luptat împotriva sovieticilor în anii 1980. 

După ce rușii au fost izgoniți în 1992 și țara a căzut în război civil, Baradar a înființat împreună cu fostul său comandant și cumnat, Mohammad Omar, mișcarea talibană, o mișcare condusă de tineri cărturari islamici dedicată purificării religioase a țării și a înființării unui emirat.

×
Subiecte în articol: Afganistan guvern mullah talibani
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close