Antena 3 CNN Externe Talibanii dezmint moartea mullahului Baradar. Informații anterioare indicau că vicepremierul taliban ar fi fost ucis într-un schimb de focuri

Talibanii dezmint moartea mullahului Baradar. Informații anterioare indicau că vicepremierul taliban ar fi fost ucis într-un schimb de focuri

Talibanii afgani au negat că unul dintre liderii lor de top ar fi fost ucis într-un schimb de focuri, pe fondul informațiilor privind sciziuni în sânul grupării, la o lună de la preluarea puterii în țară.

Talibanii dezmint moartea mullahului Baradar. Informații anterioare indicau că vicepremierul taliban ar fi fost ucis într-un schimb de focuri
de Adrian Iclozan    |    14 Sep 2021   •   18:31

Sulail Shaheen, un purtător de cuvânt al militanților, a spus că mullahul Abdul Ghani Baradar (foto), fost șef al biroului politic al talibanilor, numit săptămâna trecută vice prim-ministru, a difuzat un mesaj audio în care neagă relatările privind moartea sau rănirea sa.

"Aceste relatări sunt complet mincinoase și fără temei", a scris Shaheen pe Twitter.

Gruparea a distribuit, de asemenea, un material video care l-ar înfățișa pe Baradar în cadrul unor întâlniri în orașul Kandahar.

Reuters menționează că nu a putut verifica imediat veridicitatea materialului respectiv.

Infirmarea decesului lui Baradar vine la câteva zile după ce au apărut informații neconfirmate privind ciocniri între suporterii actualului vicepremier de la Kabul și cei ai lui Sirajuddin Haqqani, șeful rețelei Haqqani.

Acesta din urmă a fost, la rândul său, numit în guvernul taliban iar numele său apare pe lista autorităților americane cu persoane căutate pentru terorism.

Înainte de anunțul oficial privind noul cabinet interimar de la Kabul au apărut, de asemenea, speculații privind rivalități între liderii militari proeminenți, precum Haqqani, și cei din birou politic, precum Baradar, cei din urmă fiind angrenați în efortul diplomatic de a ajunge la o înțelegere cu SUA.

Aceste disensiuni au fost, și ele, negate de talibani.

Reuters notează că mullahul Baradar nu am mai fost văzut în public de ceva vreme și nu a făcut parte din delegația care s-a întâlnit, duminică, la Kabul, cu ministrul de externe din Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

Mai mult, liderul suprem al talibanilor, mullahul Haibatullah Akhundzada, nu a mai fost văzut în public din data de 15 august, când militanții islamiști au intrat în Kabul.

Totuși,  Akhundzada a dat publicității o declarație atunci când a fost anunțat noul cabinet.

Speculațiile privind soarta liderilor de la vârful grupării au o bază în trecutul recent: fondatorul mișcării talibane, mullahul Omar, a murit în 2013 însă moartea sa a fost anunțată oficial de militanți doar după doi ani.

×
Subiecte în articol: Mullahul Baradar deces
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close