Antena 3 CNN Externe Muntenegreanul Veselin Vlahovic, "Monstrul din Grbavica", condamnat la 45 de ani de închisoare pentru crime de război

Muntenegreanul Veselin Vlahovic, "Monstrul din Grbavica", condamnat la 45 de ani de închisoare pentru crime de război

Muntenegreanul Veselin Vlahovic, "Monstrul din Grbavica", condamnat la 45 de ani de închisoare pentru crime de război
de M.T.    |    29 Mar 2013   •   18:48

Veselin Vlahovic, un muntenegrean care a luptat alături de trupele paramilitare sârbe în Bosnia între 1992 şi 1995, a primit cea mai mare pedeapsă pronunţată până acum într-un tribunal bosniac, fiind condamnat la 45 de ani de închisoare pentru uciderea, violarea şi torturarea mai multor civili din rândul populaţiei non-sârbe.

Poreclit "Monstrul din Grbavica" sau "Stăpânul vieţii şi al morţii", Vlahovic (44 de ani), a fost găsit vinovat de uciderea a 31 de oameni, violarea a cel puţin 13 femei, precum şi de torturarea şi jefuirea mai multor civili din  Grbavica şi Vraca, cartiere ale oraşului Sarajevo ocupate de sârbi în 1992.

Procurorii au prezentat un rechizitoriu cu 66 de capete de acuzare la adresa lui Vlahovic, cel mai important dosar în cazul crimelor comise în timpul conflictului din Bosnia.

La începutul procesului, în aprilie 2011, Vlahovic a pledat nevinovat.

Sentinţa de 45 de ani este maximum care se poate da într-un asemenea caz.

Până în prezent, cea mai mare pedeapsă pronunţată de justiţia bosniacă a fost de 43 de ani de închisoare, în iunie 2012 împotriva unui sârb din Bosnia, Stanko Kojic, pentru participarea la masacrul musulmanilor de la Srebrenica, estul Bosniei, în iulie 1995.

Vlahovic a fost membru al grupului paramilitar Îngerii Albi, care era aliat cu armata sârbo-bosniacă, şi în multe cazuri cerea bani sau aur prizonierilor săi.

„Victimele care nu puteau plăti pentru vieţile lor erau de obicei duse pe dealul Trebevic şi împuşcate în cap. În iunie 1992, el a scos 13 membri ai unei familii din casă cu forţa şi a trimis trei dintre aceştia să alerge pe un câmp minat”, a dezvăluit judecătorul Zoran Bozic.

Mai mult decât atât, Vlahovic a ordonat soldaţilor săi să deschidă focul, fiind conştient că acest lucru va determina un răspuns al liniilor inamice. Ca urmarea a cestui lucru, o femeie a murit, iar alte trei persoane, printre care şi o minoră, au fost rănite şi lăsate în stradă.

Judecătorul a povestit şi felul în care Vlahovic a violat o femeie gravidă în luna a şaptea chiar în faţa fiicei sale, dar şi un alt incident, în care bărbatul a violat o femeie, apoi a forţat-o să se uite cum mama ei a avut parte de acelaşi tratament.

La citirea verdictului, Vlahovic nu a avut nicio reacţie şi a privit impasibil, chiar şi în momentul în care din sală au izbucnit aplauze puternice ale familiilor victimelor sale.

Vlahovic a fost arestat în martie 2010 în Spania, în cadrul unei anchete asupra unui grup de spărgători. El a fost extrădat în Bosnia în august 2010.

Războiul din Bosnia a provocat aproximativ 100.000 de morţi şi în jur de două milioane de refugiaţi şi persoane strămutate, într-o ţară care numără în prezent 3,8 milioane de locuitori.


×
Subiecte în articol: crime de razboi viol tortura
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close