Antena 3 CNN Externe Mutare surprinzătoare a Rusiei: Oferă Bulgariei un discount de 11% la preţul gazelor

Mutare surprinzătoare a Rusiei: Oferă Bulgariei un discount de 11% la preţul gazelor

Mutare surprinzătoare a Rusiei: Oferă Bulgariei un discount de 11% la preţul gazelor
Sursa foto: Foto: novinite.com
30 Mar 2012   •   19:58

Începând cu 1 aprilie, Rusia va oferi Bulgariei un discount de 11% la preţul gazelor naturale, potrivit unor informaţii de la Gazprom, citate de ministrul bulgar al Energiei şi Economiei, Delian Dobrev, informează Novinite.
   
Bulgaria plăteşte în prezent 600 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, tarif care va fi redus la 534 de dolari, pe o perioadă de nouă luni.
   
Informaţia a apărut după o întâlnire la Moscova între Dobrev, omologul său rus Serghei Şmatko şi directorul general al Gazprom, Alexei Miller.
   
În timpul discuţiilor, Miller a exprimat interesul Gazprom în construirea la Belene a unei centrale alimentată cu gaze, în urma suspendării proiectului centralei nucleare. Gazprom va analiza oportunităţile pentru participarea sa la noul proiect de la Belene.
   
Guvernul bulgar condus de premierul Boiko Borisov a decis renunţarea la construcţia unei centrale nucleare la Belene, de către compania rusă Atomstroyexport, subsidiară a grupului de stat Rosaton, afirmând că proiectul este prea costisitor şi nefezabil.

Atomstroyexport urma să livreze două reactoare cu o capacitate de 1.000 MW fiecare. Bulgaria s-a angajat să plătească toate echipamentele produse deja de Rusia, suma exactă urmând să fie specificată în aprilie.
  
Cele două părţi nu au abordat problema penalităţilor pe care Bulgaria ar trebui să le plătească pentru renunţarea la proiectul centralei nucleare de la Belene.
   

×
Subiecte în articol: Bulgaria gaze naturale
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close