Antena 3 CNN Externe N-au ucis pe cine trebuia! Osama bin Laden NU mai era liderul operaţional al-Qaida

N-au ucis pe cine trebuia! Osama bin Laden NU mai era liderul operaţional al-Qaida

N-au ucis pe cine trebuia! Osama bin Laden NU mai era liderul operaţional al-Qaida
Sursa foto: Foto: La Republicca
de O.P.    |    08 Dec 2011   •   10:04

Documentele găsite în casa din oraşul pakistanez Abbottabad, unde Osama ben Laden a fost ucis, arată că liderul al-Qaida nu mai avea nici un rol operaţional, a dat asigurări miercuri o sursă care le-a consultat.

Potrivit acestei surse, care a fost autorizată să studieze toate documentele şi nu poate fi identificată, cele aproximativ 200 de carnete, caiete, calculatoare şi stick-uri USB recuperate de forţele speciale americane care l-au ucis pe liderul al-Qaida demonstrează că acesta "nu mai era de mult timp implicat în gestionarea de zi cu zi a organizaţiei".

"Textele pe care le-am recuperat sunt majoritatea luări de poziţii generale, de genul? Trebuie să continuăm atacarea Statelor Unite? Sau putem avea încredere în shebabii somalezi??", precizează sursa citată.

"Într-un mic carnet cu copertă albastră, datând din februarie 2010, el se întreabă dacă trebuie promovat un individ, cine ar trebui numit în locul altuia ucis într-un raid cu avioane fără pilot. Dar nimic despre gestionarea operaţională a organizaţiei", adaugă sursa.

Potrivit acestei surse, aproape o treime din documentele aduse în Statele Unite de trupele Navy Seal se referă la probleme private, precum eforturile uneia dintre soţiile sale de a-i găsi un soţ uneia dintre fiicele lor.  "În orice caz, din motive de securitate el nu primea mesageri decât o dată sau de două ori pe lună: cum să gestioneze o reţea în aceste condiţii?", continuă sursa. "Adevăratul lider operaţional, directorul executiv al al-Qaida care se ocupa de animarea reţelei în mod curent, era Atiyah abd al-Rahman. Moartea sa este un mare succes pentru America şi o pierdere inestimabilă pentru organizaţie".

Acest libian, care mai era cunoscut şi ca "Al-Misrati", a fost la 22 august victima unui atac cu avion american fără pilot în zona tribală pakistaneză Waziristan (nord-vest), scrie Mediafax.



×
Subiecte în articol: Osama Bin Laden al-Qaeda teroristi
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close